În 2013, Spitalul Republican va avea un nou bloc de chirurgie

Embed:

Spitalul Republican va avea un nou bloc de chirurgie în 2013, graţie suportului financiar al mai multor organizaţii europene. Deocamdată, lucrările se află în fază incipientă. Totuşi, autorităţile dau garanţii că peste 20 de luni, construcţia va fi dată în exploatare.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, noul bloc va fi destinat exclusiv chirurgiei capului, abdomenului şi toracelui. Andrei Usatîi susţine că în scurt timp, numărul pacienţilor va creşte de la 25 la 35 de mii, iar conform proiectului, vor fi efectuate de două ori mai multe operaţii.

"Noi am început procesul de instruire a personalului medical pentru a-l sincroniza cu modificările care vor interveni. În data dării în exploatare, vor fi sincronizate şi pregătirea personalului medical, şi dotarea cu echipament, de ajustare la noile condiţi", a precizat Usatâi.

Doar că siguranţa ministrului s-a spulberat la prima întrebare. Premierul Vlad Filat l-a pus în încurcătură pe Andrei Usatâi, după ce l-a întrebat cum va arăta varianta materializată a proiectului.

Promisiunile oficialilor europeni, dar şi ale celor de la minister şi de la guvern le-au insuflat încredere chirurgilor, dar nu i-au scăpat de probleme. Asta pentru că ei se confruntă în continuare cu un deficit de utilaj.

"Nouă ne trebuie aparataj, utilaj, care ni s-a promis că o să îl avem în timpul cel mai apropiat, iar asta ne dă speranţe de a opera mai mult şi mai calitati", a menţionat şeful Secţiei Chirurgie a Inimi.

Cheltuielile pentru construcţia şi dotarea cu utilaj a blocului de chirurgie sunt estimate la 25 de milioane de euro. Banii sunt donaţi de Banca Mondială, Comunitatea Europeană şi alte organizaţii europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu