În 2012, Campionatul European a fost evenimentul anului fotbalistic. VEZI Retrospectiva

Embed:

Evenimentul anului fotbalistic a fost Campionatul European, care a debutat pe 8 iunie. În premieră, un turneu de o asemenea anvergură s-a desfăşurat în Polonia şi Ucraina. Primul gol al Europeanului a fost marcat în minutul 17 al meciului Polonia-Grecia, de către jucătorul gazdelor Lewandowski. Meciul inaugural s-a încheiat la egalitate, 1-1. Grecia a egalat în repriza secundă, prin Salpingidis.

Peste 11 zile, s-a încheiat faza grupelor a EURO 2012, iar surprizele s-au ţinut lanţ. Vicecampioana mondială, Olanda, a părăsit competiţia de pe ultimul loc al grupei B, după ce a pierdut toate cele trei partide jucate, 0-1 cu Danemarca, 1-2 cu Germania şi 1-2 cu Portugalia. O altă favorită, Rusia a fost şi ea eliminată, reuşind doar o victorie şi un egal în grupe: 4-1 cu Cehia şi 1-1 cu Polonia. Cele două gazde ale competiţiei, Ucraina şi Polonia de asemenea au părăsit prematur competiţia, alături de alte patru selecţionate: Danemarca, Croaţia, Irlanda de Nord şi Suedia.

În grupe s-au jucat câteva meciuri spectacol. Unul din ele a fost partida Spania - Italia, încheiată la egalitate după golurile lui di Natale şi Fabregas. Germania a învins Potrugalia după un gol al lui Gomez din minutul 72, iar partida dintre eternele rivale, Franţa şi Anglia s-a încheiat la egalitate, 1-1. Lescott a marcat pentru englezi, iar Nasri a egalat peste câteva minute. Anglia a fost protagonista şi celui mai frumos meci de la EURO, jucat împotriva Suediei. Carroll a deschis scorul în prima repriză, iar wikingii au întors rezultatul în debutul reprizei secunde. Până la final s-au impus englezii, care au mai înscris de două ori, prin Walcott şi Welbeck. La acest meci a fost stabilit şi recordul de asistenţă la un meci de la EURO 2012: 64.640 spectatori.

În sferturi s-au jucat două partide de foc: Spania a învins Franţa cu 2-0, iar Italia a eliminat la penalty-uri Anglia cu 4-2. În careul de aşi s-au mai calificat Germania şi Portugalia, care au învins Grecia şi, respectiv, Cehia.

Portugalia - Spania a fost prima partidă din semifinale. După 0-0 în timpul regulamentar şi în reprizele de prelungiri, prima finalistă s-a stabilit la loviturile de departajare. Moutinho şi Alves au ratat pentru Potrugalia, iar spaniolii s-au calificat în ultima fază a competiţiei învingând cu 4-2 după ce Inieste, Pique, Ramos şi Fabregas au marcat în poarta lusitanilor. În cea de-a doua semifinală, excentricul Balotelli a fost jucătorul meciului. Atacantul lui Manchester City a calificat Italia în finală, după ce a înscris de două ori în poarta unei dintre celei mai frumoase selecţionate de la EURO, Germania. Pentru nemţi a marcat Ozil, în prelungiri.

Campioană Europeană pentru a doua oară consecutiv a devenit Spania. În finală, Furia Roja a umilit revelaţia competiţiei, Italia cu 4-0. David Silva a deschis scorul în minutul 14 cu o lovitură de cap din şapte metri. Înainte de pauză, Jordi Alba a scăpat singur cu Buffon şi a dublat avantajul ibericilor. În repriza secundă, Fernando Torres a marcat şi el şi a devenit primul fotbalist din istorie care a înscris în două finale consecutive de Campionat European. Juan Mata a stabilit scorul final în minutul 88.

Cel mai bun jucător al turneului final a fost desemnat spaniolul Andres Iniesta, iar compatriotul acestuia, Fernando Torres, a cucerit Gheata de Aur, datorită celor trei goluri marcate în cadrul competiţiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu