În 2011, veniturile sistemului bancar din Moldova au crescut

Embed:

Veniturile sistemului bancar din ţara noastră au crescut, anul trecut, de aproape 5 ori. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, acestea au atins cifra de 880 de milioane de lei. S-a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a cotei aşa-numitelor credite neperformante, adică cele care nu sunt restituite la timp.

Potrivit Băncii Naţionale, la sfârşitul anului trecut, sistemul bancar al Republicii Moldova deţinea, în total, active în valoare de aproximativ 48 de miliarde de lei. Comparativ cu 2010, acestea au crescut cu 13%, în primul rând, ca urmare a majorării de capital şi a extinderii gamei de servicii bancare.

În structura activelor, mai mult de jumătate din această creştere o constituie creditele şi leasingul financiar. Timp de un an, acestea au crescut cu 19 la sută şi au atins cifra de 28 de miliarde de lei. În structura portofoliului de credite a tuturor băncilor, ponderea creditelor neperformante s-a ridicat la aproximativ 10%, fiind, totuşi, în scădere faţă de anul precedent cu peste 2,5 puncte procentuale.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova există 15 bănci comerciale. Doar una dintre ele, al cărei nume nu este specificat în comunicatul de presă, a înregistrat pierderi în 2011.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu