În 2011, în Moldova au fost repatriaţi zeci de copii abandonaţi sau traficaţi

Embed:

Aproape 30 de copii au fost repatriaţi în Moldova, în 2011. De cele mai multe ori, minorii sunt abandonaţi de părinţi, după ce aceştia îi duc în ţări străine. Mai mult, în unele cazuri, copiii devin victime ale traficanţilor, care îi impun să muncească ori să cerşească pe străzile metropolelor.

În 2010, acest băiat a plecat la Moscova, împreună cu mama şi fratele său mai mare. Acolo, femeia muncea la piaţă şi închiria un apartament. Într-o bună zi, ea nu s-a mai întors acasă.

"Mama a dispărut. Eu şi cu fratele meu am fost daţi afară din apartamentul în care stăteam cu chirie. Ne era foarte greu. Nu aveam ce mânca, nu aveam cu ce ne îmbrăca", a spus băiatul.

Rămaşi singuri pe străzile Moscovei, copiii au fost nevoiţi să cerşească şi să doarmă în gară. În scurt timp, aceştia au nimerit pe mâna poliţiştilor şi au fost trimişi în ţara de origine. Ajungând în Moldova, băieţii au fost plasaţi la Centrul pentru copii Aşchiuţă, din Capitală.

"Avem un plan individual de reabilitare psiho-socială. Ne străduim ca perioada în care se găsesc aici să nu fie prea mare.  Le găsim o familie ca mai repede să se integreze în societate", a punctat directorul Centrului de plasament, Fiodor Sâtnic.

Deseori, copiii din Moldova care cerşesc pe străzile oraşelor din alte ţări, sunt impuşi să facă acest lucru chiar de părinţi.

" În majoritatea cazurilor, părinţii sunt înşelaţi cu privire la scopul plecării copiilor", a afirmat şeful-adjunct, urmărire penală, CCTP, Iurie Podarilov.

În prezent, legislaţia noastră nu prevede o pedeapsă penală pentru părinţii care îşi lasă copiii în voia sorţii.

"Cred că sunt necesare altfel de măsuri, dacă ne referim la legea cu privire la protecţia copilului", a menţionat ministrul Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei; Valentina Buliga.

În 2011, în Moldova, au fost repatriaţi copii din Rusia, Ucraina, Serbia, România şi Cosovo. Totodată, poliţiştii au pornit 10 dosare penale pentru trafic de copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu