În 2010 au fost înregistrate cu 720 mai puţine firme decît în 2009

Embed:

Criza mondială a tăiat din pofta moldovenilor de a lansa afaceri. În 2010, au fost înregistrate cu 720 mai puţine firme decît în anul precedent. Partea bună a lucrurilor este că în acest an, moldovenii şi-au administrat mai eficient afacerile.

Comerţul este cea mai atractivă afacere pentru moldoveni, arată date ale Camerei de Înregistrări. Din cele aproape şase mii de firme înregistrate în 11 luni ale anului 2010, aproape jumătate sunt întreprinderi specializate în comerţ angro şi cu amănuntul. Cu 884 de înregistrări, pe locul doi, în topul preferinţelor au fost companiile care mediază tranzacţiile imobiliare. În sfera industriei prelucrătoare au fost create 500 de noi întreprinderi, iar în sectorul agrar - puţin peste 260 de firme.

Calitatea afacerilor lasă însă de dorit, afirmă Preşedintele Camerei de Întregistrări, Victor Cebotari. Aceasta se reflectă în statistica privind falimentele. În 11 luni au fost lichidate 2.830 de întreprinderi, dintre care aproape 1.900 sunt din comerţ. Pe locul doi şi trei în clasamentul întreprinderilor ce şi-au încetat activitatea se află cele din industria alimentară, dar şi întreprinderile agricole cu 260 şi, respectiv, 240 de lichidări. Totuşi, faţă de anii precedenţi, numărul companiilor excluse din registrul de stat este în descreştere, iar acest fapt se datoreată inclusiv creşterii investiţiilor străine, afirmă preşedintele Camerei de Înregistrări.

În Moldova sunt înregistrate peste 157 de mii de întreprinderi, dintre care, mai mult de jumătate activează în Capitală. Volumul investiţiilor străine în ţara noastră se estimează la 6,6 miiarde lei. Jumătate dintre acestea revin companiilor din Cipru, Olanda, Rusia şi Statele Unite.

loading...

Lasă un comentariu