Împrumuturile bancare, mai ieftine. EXPLICAŢIA specialiştilor

Embed:

Creditele devin mai ieftine. În luna iunie, dobânda medie la împrumuturile bancare în lei a fost de 10,3 la sută, cu peste 4 puncte procentuale mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, potrivit datelor statistice publicate de Banca Naţională, soldul total al creditelor stagnează şi, în luna iunie, a constituit puţin peste 34 de miliarde de lei.

Potrivit specialiştilor, creditele se ieftinesc datorită politicilor BNM de reducere a ratei de bază. Datele din statisticile publicate de Banca Naţională arată că cele mai accesibile sunt împrumuturile acordate pe termene de la doi până la cinci ani. Dobânda acestora este de aproape 9,8 la sută.

În domeniul comerțului, în luna iunie, au fost acordate 1200 de credite. Valoarea acestora a constituit, la finele lunii iunie, 9,6 miliarde de lei. Iar suma totală a creditelor de consum a ajuns, în această perioadă, la 3,7 miliarde de lei, în timp ce numărul acestora este de aproape 32 de mii. Următoarele în topul celor mai populare împrumuturi bancare sunt cele din domeniul industriei alimentare, peste două sute la număr şi în sumă de 3,2 miliarde de lei.

Iar în domeniul agriculturii au fost oferite 575 de împrumuturi bancare, în valoare de aproape 2,8 miliarde de lei. Populare sunt şi creditele pentru procurarea sau construcţia imobilelor, soldul cărora este de 2,4 miliarde de lei. 

În primele şase luni ale anului, au fost acordate 880 de credite în acest sector. Potrivit BNM, cele mai multe împrumuturi bancare au fost luate de persoanele juridice. Ponderea acestor credite este de peste 60 la sută. Pentru această categorie, dobânda medie în luna iunie a fost de 10,3, în timp ce, pentru persoanele fizice - de 9,6 la sută

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu