Impozitul de 12 la sută a câştigurilor la loterie a fost avizat pozitiv de Comisia Economie

Embed:

Proiectul de lege privind impozitarea cu 12 la sută a câştigurilor la loterie mai mari de 240 de lei şi a pariulilor sportive a fost avizat pozitiv de Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului.

Documentul elaborat de deputaţii PAS Dumitru Alaiba şi Radu Marian urmează să fie supus votului în legislativ, în două lecturi, la şedinţa din sesiunea extraordinară din această săptămână. 

Autorii proiectului de lege privind impozitarea câştigurilor la loto şi a pariurilor sportive, precum şi anularea facilităţilor fiscale, pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc, invocă în continuare faptul că scopul acestei iniţiative este de a crea echitate echitate fiscală pentru toţi.

"Sunt oameni care muncesc ani de zile la jobul lor, plătesc toate impozitele lor şi atunci când cineva are norocul şi câştige o sumă mai mare cred că este corect faţă de ceilalţi care muncesc şi plătesc impozite ca şi ceilalţi să fie supuşi aceloraşi condiţii", a spus DUMITRU ALAIBA, deputat PAS.

Deputatul socialist Petru Burduja a solicitat ca ministerul de profil să vină cu măsuri, astfel încât oamenii de rând să nu aibă de suferit.

"Chiar şi acelaşi bătrân de la ţară se duce cu ultimii o sută de lei şi cumpără bilete la loterie şi se gândeşte că poate va câştiga datorită impactului social în care ne aflăm şi are un impact dur asupra stării financiare a fiecărei familii", a spus Petru Burduja, deputat PSRM.

"Foarte de acord, dar aceste măsuri au un impact fiscal", a spus Dumitru Alaiba, deputat PAS. 

La rândul lor, reprezentanţii companiei bulgare care gestionează jocul cu bilete de letorie în Moldova, partenerul public-privat al Loteriei Naționale a Moldovei, susţin că în urma impozitării câștigurilor la loto vor avea de suferit în primul rând cetățenii. La fel, va avea de pierdut și statul, care va rata venituri, ca urmare a scăderii vânzărilor de bilete de loterie.

Toți partenerii implicați în această industrie, inclusiv distribuitorii de bilete, plătesc la stat un impozit de 12 la sută din veniturile obținute. Doar în acest an s-a planificat ca în Bugetul de Stat să ajungă peste 20 de milioane de lei.

Totodată, compania atrage atenţia asupra faptului că impozitarea câștigului la loto şi a pariurilor sportive va duce la dispariția afacerii reglementate de stat, prin intermediul Loteriei Moldovei, și va încuraja dezvoltarea pariurilor ilegale, adică a economiei informale. În context, "NGM Company" este gata de dialog cu autorii proiectului de lege, dar și cu reprezentanții Guvernului, pentru a găsi, de comun acord, soluțiile care vor permite dezvoltarea afacerii legale de loterie și pariuri sportive şi identificarea surselor de venit pe care contează autoritățile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu