Impozitele vor fi MAJORATE, din 1 ianuarie 2020. Deşi cunoaşte cu cât, ministrul Finanţelor EVITĂ să dea cifre

Embed:

Din 1 ianuarie 2020, impozitele vor fi majorate. Despre aceasta a anunţat ministrul Finanţelor, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oficialul a declarat că aceasta este una dintre condiţiile de bază ale acordului semnat cu Fondului Monetar Internaţional. Deşi cunoaşte cu cât ar urma să crească impozitele, şefa de la finanțe a refuzat să dea cifre. Și asta pentru că, potrivit ei, memorandumul cu FMI nu poate fi făcut public, deocamdată.

" - Începând cu anul viitor ar urma să plătească mai mult?
- Da. Vorbesc despre eliminarea scutirii personale pentru persoanele care au venituri mai mari de o anumită sumă, deci pentru cei bogaţi şi alte măsuri pe care le veţi auzi atunci când vom merge cu modificările la Codul fiscal. Din păcate nu vă pot da mai multe detalii pentru că anumite acţiuni sunt, încă nu le pot anunţa din cauza că memorandumul cu Fondul Monetar nu este public", a menţionat ministrul Finanţelor.

Subiectul privind creșterea impozitelor a ajuns și în atenția parlamentarilor. Aleșii democrați s-au arătat nedumeriți de lipsa de transparență în negocierile cu FMI.

"Noi bănuim că este doamna ministru al Finanțelor, dar nici măcar nu ne-a fost comunicat public cine este conducătorul echipei de negociatori, ministrul finanțelor sau ministrul Economiei", a spus Natalia Gavrilița, ministrul Finanţelor.

În acest context, democrații au cerut explicații legate de sporirea taxelor, însă, propunerea lor a fost respinsă.

"Suntem cu toţii în necunoştinţă de cauză ce se mai ascunde în acea listă a angajamentelor care, la solicitarea colegilor noştri, oficial am primit răspuns de refuz de a ni se comunica. Ce se secrete sunt acolo, de ce noi nu putem să le cunoaştem?”, a declarat Vladimir Cebotari deputat PDM.

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a motivat necesitatea majorării impozitelor în scopul menținerii capacităţii de plată a salariilor, dar şi pentru a păstra relaţiile cu partenerii de dezvoltare.

Recent, şi premierul Maia Sandu a anunţat că cetăţenii moldoveni vor plăti impozite mai mari.

În 1 octombrie 2018, a intrat în vigoare reforma fiscală implementată de Guvernul Filip, al cărei scop este de a creşte veniturile populaţiei, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale şi a veniturilor nedeclarate. Printre principalele prevederi ale acestui document se numără stabilirea unei cote unice de calculare a impozitului pe venit în mărime de 12 la sută, în loc de 18, cât era anterior. Iar pragul de şapte la sută a fost anulat, fapt ce a permis ca salariile mai mici de două mii de lei să nu fie impozitate, ceea ce reprezintă o premieră pentru ţara noastră.

Reforma fiscală mai prevede dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei.

De asemenea, din 2018, angajatorii achită mai puțin la bugetul asigurărilor sociale, mai exact 18% în loc de 23 la sută.

Acest lucru le-a permis să economisească milioane de lei pe an, iar banii să fie îndreptaţi spre majorarea salariilor angajaţilor şi dezvoltarea afacerii.

Citeşte şi: Majoritatea parlamentară refuză să afle de la ministerul Finanţelor ce impozite intenţionează să majoreze Guvernul Sandu

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu