Importurile și exporturile Republicii Moldova, în creștere în anul 2017. Ce produse au fost vândute pe piața UE

Embed:

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au constituit 542 milioane de dolari în lunile ianuarie-mai 2017, în creștere cu peste 15 la sută față de aceeași perioadă a anului 2016. Principalii parteneri ai Republicii Moldova în domeniul exportului sunt România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Bulgaria, Polonia, Franța.

Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene au constituit peste 877 milioane de dolari, cu peste 17 la sută  mai mult față de ianuarie-mai 2016. Principalele țări din care se importă în Moldova sunt România, Germania, Italia și Polonia.

La cerealele prelucrate s-a exportat peste 8 mii tone. În perioada ianuarie-iunie, s-au exportat circa 40 la sută-struguri de masă din totalul de 10 mii tone, mere-25 la sută din 10 mii tone. Totodată nu s-au înregistrat exporturi de prune pe piața UE.

Referitor la valorificarea concesiilor tarifare acordate la importul de mărfuri din UE pentru perioada ianuarie-iunie, se denotă o creștere ușoară a importului pe toate pozițiile, cu excepția cărnii de porc și produselor procesate din carne. Republica moldova a mai importat carne de pasăre și de porc, produse lactate, produse procesate și zahăr. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu