Importurile de carne din Moldova, INTERZISE în Rusia

Embed:

Rusia interzice, din 27 octombrie, importul cărnii din Moldova. Potrivit șefului Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, citat de agenția de presă rusă TASS unul dintre motive ar fi faptul că mai mulţi furnizori cumpără carnea din sate ceea ce pune la îndoială calitatea ei. Realizatorul emisiunii Banii Tăi, Alexei Lungu, ştie care sunt motivele pentru introducerea unui nou embargo. 

Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a fost încă informată oficial despre interdicția impusă de Rosselhoznadzor. Instituția a fost anunțată despre acest lucru de către Ambasada țării noastre la Moscova.

"Domnul Dankvert a comunicat un anunţ precum că sistează toate unităţile de carne din RM pentru exportul în Federaţia Rusă. Aşteptăm confirmări care ar spune că sunt nereguli", a declarat director adjunct ANSA, Grigore Porcescu.

Producătorii de carne spun că, în ultimii patru ani, au investit în modernizarea fermelor pentru a ajunge la standarde europene:

"Nu este pricina în standarde și calitatea cărnii noastre, fiindcă eu sunt convins că toți oaspeții, toți prietenii noștri din Republica Moldova merg la piața noastră internă, se bucură de calitatea cărnii, și mirosul, gustul ei. Se vede că este altă problemă, o problemă politică", opinează Nicolae Covaş, preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne de pasăre. 

Unii producători susţin că nu se vor lăsa intimidaţi şi se vor orienta spre alte pieţe:

"Dacă noi pierdem această piaţă mare, noi avem de suferit ca producători. De aceea vom căuta altă piaţă de desfacere a Belarusului, a Kazahstanului, a Uniunii Vamale. Noi vom majora vânzările pe piaţa internă", a spus Andrei Volcinschi, director comercial la o fermă de porci. 

Experții sunt de părere că embargourile Federației Ruse sunt o pedeapsă pentru Republica Moldova, pentru a influența electoratul la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

"O nouă declarație de dragoste din partea Federației Ruse, adresată nouă, Republicii Moldova. Nu cred că cineva se aștepta în actualul context al relațiilor noastre bilaterale cu Federația Rusă la alte decizii", a delcarat politologul Ion Tăbârţă.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, ţara noastră a exportat animale vii şi produse animaliere în valoare totală de peste 37 de milioane de dolari. Mai mult de jumătate din sumă o reprezintă exportul în Rusia.

Șeful Rosselhoznadzor Serghei Dankvert a declarat că în timpul controalelor la întreprinderile moldovenești s-au depistat cazuri de livrare a cărnii de proveniență necunoscută, care nu respectă siguranța alimentară.

În special, unele ar cumpăra carne din piețe improvizate în sate. De asemenea, comisia a mai constatat că unele întreprinderi au livrat în Rusia o cantitate de carne mai mare decât capacitatea de producție pe care o au.

Totodată, şeful Rosselhoznadzor a mai declarat, marţi într-un interviu că  în urma vizitei de săptămâna trecută în Moldova a grupului de experţi ai Rosselhoznadzor, s-a constatat că în Republica Moldova nu ar exista un laborator, care să verifice calitatea produselor.

Verificările au vizat  patru întreprinderi moldoveneşti de procesare a cărnii. Potrivit statisticilor, anul trecut, mai mult de jumătate din exporturile de animale vii şi de produse animaliere au ajuns pe piața rusească.

Publika.md precizează că vara aceasta autorităţile de la Moscova au pus restricţii pe importurile de fructe şi legume din Moldova, iar acum un an - pe cele de băuturi alcoolice. În mediul analitic de la Chişinău este larg răspândită ideea că Rusia penalizează economic Moldova pentru că a încheiat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu