IMPORTANT pentru şoferi. Mașinile vor avea un nou sistem de frânare, în UE

Patruzeci de state, printre care şi cele din Uniunea Europeană şi Japonia, au semnat un proiect de acord cu ONU, care prevede că, din 2020, toate autoturismele şi autoutilitarele noi să aibă sistem de frânare automat. Proiectul ar urma să fie aprobat în luna iunie, iar obligativitatea va fi instituită doar pentru maşinile noi, nu şi pentru cele aflate deja în circulaţie.

"Maşinile vor fi echipate cu un senzor care va detecta vehiculele din faţă şi pietonii şi, în cazul în care maşina deteactează că şoferul nu întreprinde nicio acţiune, îl avertizează. Dacă tot nu reacţionează, maşina va frâna automat", a afirmat Jean Rodriguez, purtător de cuvânt ONU pentru Europa, citează digi24.ro.

Sistemul se va activa la viteze de până la 60 de kilometri pe oră şi este destinat condusului în oraşe. Oficialii ţin să precizeze că, totuşi, controlul final va fi al şoferului.

"Este o funcţie automatizată, dar, atunci când vorbim în jargonul automatizării, sunt 5 niveluri la maşinile autonome. Acesta ar fi între nivelul doi şi nivelul 3", a precizat Jean Rodriguez, purtător de cuvânt ONU pentru Europa.

În jur de 20 de milioane de maşini noi vor fi echipate în fiecare an cu sistemele automate de frânare. Iar asta va reduce semnificativ numărul de accidente şi de victime.

"Se estimează o reducere a accidentelor de 37-40% şi asta ar duce la salvarea unor vieţi. Ne-am uitat pe cifrele din Uniunea Europeană şi vorbesc de Uniunea Europeană pentru că a sprijinit acest proiect de lege, ei bine, doar în UE, în 2016, au murit în accidente urbane 9.500 de oameni", a declarat Jean Rodriguez, purtător de cuvânt ONU pentru Europa.

Nu au fost oferite informaţii despre costul noilor sisteme şi în ce fel va afecta acesta preţul final al maşinilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu