IMPORTANT PENTRU ŞOFERI! Ce amendă RISCĂ cei care vor fi prinşi în stare de ebrietate la volan

Amenzile ar putea creşte de câteva ori. Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care unitatea convenţională, folosită pentru calcularea sancţiunilor, a fost majorată de la 20 de lei la 50 de lei şi 50 de bani. Iar în cazul în care persoanele pedepsite vor refuza să plătească amenda, atunci acestea riscă închisoare de până la 30 de zile sau muncă în folosul comunităţii. 

Dacă în prezent furtul unui automobil se pedepseşte cu o amendă de 6.000 de lei, atunci noile modificări prevăd ca aceasta să crească până la 15.000 de lei.

Pentru huliganism, sancţiunea va ajunge la peste 35.000 de lei. În cazul acordării mitei, amenda maximă va fi de aproape un milion de lei, iar cei care vor accepta şpagă vor fi amendaţi cu puţin peste jumătate de milion. 

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a explicat că valoarea unităţii convenţionale va fi revizuită în fiecare an.

"Mecanismul propus de formare a unităţii convenţionale este de un procent din salariul mediu prognozat pe economie care se aprobă o dată în an. Aceasta ar însemna că în timp sancţiunile vor fi direct proporţionale şi vor evolua cu situaţiile social economice din Republica Moldova", a spus Vladimir Cebotari.

Documentul vine cu sancţiuni mult mai dure pentru şoferii care conduc în stare de ebrietate. Amenzile ar putea creşte de opt ori şi vor fi majorate de la 3.000 până la peste 25.000 de lei. De asemenea, va fi considerat beat șoferul care va avea jumătate de gram de alcool într-un litru de sânge şi nu un gram cât este acum.

"Să luptăm cu cei care sunt în stare de ebrietate la volan şi pun în periocol vieţile oamenilor. Vreau să mergem fără cruţare şi în acest caz amenzile urmează să fie mărite până la 25 de mii de lei", a spus premierul Pavel Filip.

Totodată, şi achitarea salariilor în plic va fi sancționată. Persoanele fizice vor fi amendate cu 25.000 de lei, iar persoanele juridice - cu 75.000 de lei.

Iar infracţiunile grave ar putea fi considerate abaterile pentru care amenda depăşeşte suma de 100.000 de lei, şi nu de 40.000 de lei cum este în prezent.

Prevederile vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate şi de către Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu