IMPORTANT pentru posesori de arme! Până când vor putea să-și perfecteze permisele

Embed:

Termenul pentru perfectarea permiselor de port-armă a fost prelungit cu încă doi ani. Deputaţii au votat astăzi un document legislativ în acest sens. 

Aproape 13.000 de posesori de arme ar fi rămas fără permise pentru că nu şi le-au perfectat conform noilor prevederi legale până la sfârşitul lunii octombrie.  

Documentul a fost adoptat încă în 2013, ca urmare a creşterii numărului de infracţiuni comise cu arme.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei, în Moldova peste 55.000 de persoane au permise de port-armă. 

PUBLIKA.MD amintește că titularul dreptului de deţinere şi, după caz, de port şi de folosire a armelor letale şi neletale supuse autorizării are obligaţia de a păstra arma înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate şi de a nu permite accesul la ea al persoanelor neautorizate.

Păstrarea la domiciliul deţinătorului a armei se face în locuri special destinate, în seif metalic fixat de podea sau de perete, astfel încît să fie exclus accesul persoanelor neautorizate.

Arma poate fi purtată numai de titularul permisului corespunzător, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) să fie asigurată în cazul în care, în condiţii de uzină, este prevăzut să aibă piedică de siguranţă şi să nu fie armată;

b) să stea în permanenţă introdusă în toc, în loc ascuns vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o aplice;

c) să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie transmisă în nicio formă altor persoane, cu excepţia armurierilor, organelor de poliţie competente, precum şi a personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

d) să fie însoţită de documentul care atestă dreptul de port şi de folosire.

Pe parcursul anului curent, poliţia capitalei a sancţionat 400 posesori pentru diverse încălcări, privind portul şi păstrarea armelor de foc.

Totodată, persoanele care au predat benevol poliţiei arme sau muniţii păstrate ilegal, sunt lipsiţi de răspundere penală.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu