"Imixtiune directă a bisericii în politică este un mesaj exagerat şi dăunător"

Imixtiune directă în politică, mesaj exagerat şi dăunător. Aşa au calificat unii invitaţi de la Fabrika declaraţia episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, care a îndemnat credincioşii să se roage împotriva actualei guvernări.
"Este cel mai mare păcat să te rogi pentru sau împotriva unor forţie politice. Este o imixtiune directă a bisercii în politică", a menţionat jurnalistul Anatolie Golea.
"Până la a cere debarcarea guvernării, cred că este cam prea mult ce îşi doreşte episcopul. Nu cred că aş accepta ca o faţă bisericească să îmi indice cam cum ar trebui să stea lucrurile în politică", a spus jurnalistul Vlad Ţurcanu.
Analistul politic Igor Boţan spune că implicarea episcopului Marchel în actualele probleme ale statului este contraproductivă.
"Protestele pe care le iniţiază opoziţia sunt proteste care la prima vedere vin să apere principiile statului de drept. Ceea ce încearcă să facă episcopul Marchel vine în contradicţie cu principiile statului de drept. Poziţia bisericii trebuie să fie îndreptată spre lichidarea acestui conflict şi aducerea lucrurilor într-o albie a normalităţii", a declarat analistul politic Igor Boţan.
Consilierul municipal supleant din partea PCRM, Victor Gurău, este de părere că demersul episcopului este justificat.
"Domnul Filat, în calitate de prim-ministru, nu s-a ţinut de cuvânt. Dacă ne aducem aminte, imediat după ce a fost legiferat cultul musulman au existat nişte întâlniri bilaterale. În cadrul acestor întâlniri au fost nişte angajamente. Este îndreptăţit o faţă bisericească înaltă să ceară îndeplinirea acelor angajamente", a spus consilier municipal supleant pe listele PCRM Victor Gurău.
Invitaţii emisiunii Fabrika cred că protestele faţa de actuala guvernare ştirbesc tot mai mult din imaginea coaliţiei.