Îmbunătățirea ratingului de țară al Moldovei se datorează reformelor implementate de Guvern

Embed:

Îmbunătățirea ratingului de țară al Moldovei de către agenția Moody's se datorează reformelor implementate de Guvernul de la Chișinău. Un factor important este și semnarea acordului cu Fondul Monetar Internațional.  De această părere sunt invitații emisiunii Fabrika de aseară. 

Analiştii susţin că schimbarea ratingului confirmă încrederea de care se bucură actuala guvernare din partea partenerilor externi și înseamnă că 2017 va fi anul progresului.

"Încă în toamna anului 2016, noi am arătat cifrele prin care s-a văzut că Guvernul Filip este apreciat de societate ca cel mai bun Guvern din ultimii ani. Următorul pas a fost aprobarea de FMI a Acordului de Finanțare. Acest lucru arată că încrederea în Republica Moldova din partea instituțiilor internaționale a fost redobândită", a declarat directorul companiei Intellect Group, Ian Lişnevschi. 

"Faptul că o agenție care este extrem de influentă în întreaga lume, o agenție care dă note statelor, a dat o notă mai mare decât cea pe care obișnuiam să o primim, demonstrează că atenția comunității internaționale, în special a vestului față de Republica Moldova este sporită și există o apreciere pentru reformele care se fac în Republica Moldova", a spus analistul politic, Corneliu Ciurea. 

În opinia invitaţilor, acum cel mai important este ca Guvernul să mențină pasul reformelor.

"Noi avem un oarecare succes, ca și țară de exemplu sau avem un oarecare succes ca și Guvern, doar că acest succes trebuie menținut și iată lucru cu adevărat serios și lucru greu, anume să începi de aici. Guvernarea va trebui să fie atentă din ambele părți atunci când vorbim de condițiile pentru care acest rating să se mențină", a declarat co-fondatorul Angry Business, Alexandru Bordea. 

În cadrul unei intervenţii în emisiunea Fabrika, analistul economic din România, Radu Soviani, a declarat că economia Moldovei se stabilizează şi revine în atenţia investitorilor străini.

"Faptul că Republicii Moldova ia fost luată povara finanțării doar din intern este o veste bună pentru investitori. Respectiv există o centură de siguranță, o pernă de siguranță, acest acord, care arată că dacă Republica Moldova va face ceea ce agreează finanțatorii internaționali, vor veni și banii", a spus analistul economic, Radu Soviani. 

Agenția Moody's a îmbunătățit ratingul de țară al Moldovei, de la negativ la stabil, având valoarea B3.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu