Îmbunătățirea Coridoarelor Comerciale va facilita schimburile comerciale. Care sunt proiectele Serviciului Vamal

Starea Coridoarelor Comerciale ale Republici Moldova a fost analizată în cadrul unui studiu, prezentat, ieri, de către Programul pentru Reforme Structurale în Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

La eveniment au participat Ambasadorul SUA, E.S. James D. Pettit, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin și Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban.

Evaluarea coridoarelor comerciale (ECC) are drept scop măsurarea performanțelor coridoarelor, identificarea blocajelor și constrângerilor și definirea soluțiilor pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor, care, la rândul lor, vor facilita schimburile comerciale. Studiul privind ECC include o serie de recomandări și acțiuni strategice pentru Guvernul Republicii Moldova, care vizează facilitarea comerțului internațional de-a lungul rutelor existente folosite de comercianții moldoveni. 

"Evaluarea coridoarelor comerciale va oferi autorităților și oamenilor de afaceri din Moldova mai multe soluții practice pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor comerciale în vederea reducerii costurilor de afaceri și, mai ales, creșterii competitivității produselor moldovenești pe piața internațională”, a menționat Ambasadorul SUA, James D. Pettit

La rândul său, directorul adjunct al Serviciului vamal, Iurie Ceban a precizat că instituția are în derulare o serie de proiecte care vin să îmbunătățească performanța coridoarelor comerciale. Acestea vizează modernizarea infrastructurii posturilor vamale, construcția unor noi zone de control vamal în proximitatea punctelor de trecere, precum și a trei terminale vamale în zonele de centru, nord și sud ale țării. 

Instituția mai promovează activ și conceptul de control comun, care contribuie semnificativ la reducerea timpului de traversare a frontierei, deoarece transportatorii sunt supuși unui singur filtru de control.

În proces de implementare se află și proiectele privind automatizarea operațiunilor de vămuire, prin actualizarea softului ASYCUDA World și integrarea unor noi module precum NCTS și Ghișeul Unic.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova a fost lansat la data de 30 ianuarie curent, Serviciul Vamal fiind unul dintre instituțiile beneficiare. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu