Îmbrăţişări de despărţire şi emoţii. 40 de militari ai Armatei Naţionale au plecat într-o misiune specială în Kosovo (VIDEO)

Embed:
Alţi 40 de militari ai Armatei Naţionale au plecat într-o misiune specială în Kosovo. Ostaşii vor face parte din cel de-al nouălea contingent de moldoveni care se alătură Misiunii KFOR din regiunea balcanică. 33 de militari vor asigura securitatea şi paza obiectivelor militare, iar şapte genişti vor efectua lucrări de deminare. Ieri, la ceremonia de detaşare a participat şi ministrul Apărării, Eugen Sturza.

"Vă solicit să îndepliniţi misiunea cu cinste, onoare şi devotament, aşa cum aţi făcut-o acasă, aici, şi în misiunile în care aţi participat. Şi vă aşteptăm acasă", a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza. 

Demnitarul le-a înmânat participanţilor la misiune şi tricolorul.

Militarii se vor afla într-o bază militară italiană din Kosovo. Instruirile le-au obţinut pe un poligon din oraşul Bălţi.

"Militarii sunt pe bază de voluntariat, au depus o cerere.Trebuie să fie apt medical, disciplina militară să fie la nivel", a menţionat Veaceslav Balan,  comandantul contingentului KFOR-9.

"Toţi doritorii au reuşit să treacă acest test. Cel mai complicat pentru mine, a fost controlul mulţimii, unde este un exerciţiu foarte greu, unde trebuie foarte multă pregătire", a subliniat Alexandru Mosoreti, locotenent major.

După partea festivă a evenimentului, militarii s-au grăbit să-şi îmbrăţişeze rudele care au venit să-şi ia rămas bun de la ei. Printre părinţii care au venit să-şi susţină fii era şi fostul şef al marelui Stat Major al armatei Naţionale, Vitalie Stoian. Militarul în rezervă, care a fost de două ori detaşat în misiuni în Irak, nu a ezitat să vină cu unele sfaturi.

"Ştiu că au trecut o instruire necesară. Dar în teatrul de operaţii este puţin altfel. Eu sper că acolo se vor ajuta unii pe alţii. Asta este foarte important", a precizat Vitalie Stoian, fostul şef al Marelui Stat Major.

Pentru fiecare zi de misiune, militarii moldoveni vor fi remuneraţi cu câte 50 de dolari. Primul contingent KFOR din Moldova a fost dislocat în Kosovo în 2014.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu