IMAGINI VIDEO din cadrul anchetei. KILLERII POVESTESC SCENARIUL asasinării lui Vlad Plahotniuc

Embed:

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au prezentat noi detalii şi imagini video în dosarul care vizează tentativa eșuată de asasinare a lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit procurorilor, în procesele verbale de audieri au fost confirmate anumite circumstanţe pe care le cunoşteam la etapa iniţială. Totodată, a fost confirmat planul iniţial, dar au apărut şi elimente noi. 

Potrivit procurorilor, Grigore Caramalac, alias "Bulgaru" este unul dintre cei care au comandat asasinarea lui Vlad Plahotniuc.

Informația a fost confirmată de persoanele reținute pe acest caz:

"Dispunem de înregistrări video şi imagini audio. Informațiile au fost confirmate de una din persoanele reținute care urma să execute omorul. Individul susține că a fost ameninţat să execute omorul și că era sigur că ulterior toți executorii ar fi fost omorâți de Karamalak, pentru a șterge urmele. Primul plan era împușcarea cu un aruncător de grenade a două etaje a clădirii Global Business Center. Intenția era de a cauza distrugeri în măsura în care persoanele ce se aflau în acest birou, sau în acest spațiu să fie lichidate. Acest aruncător de grenade viza două etaje întregi. Era posibilă distrugerea totală acestor două etaje în cazul în care grenadele atingeau ținta. Cea de-a doua modalitate discutată de către ei consta în împușcarea cu aceleași aruncătoare de grenade în automobilul în care se deplasa ținta, exact în momentul în care automobilul intra într-o viteză redusă în garajul clădirii respective", a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

Procurorul Vitalie Busuioc a mai spus că urmărirea penală, la moment, este confidenţială, însă a prezentat imagini video cu declaraţiile persoanelor învinuite.

"Rezultatele efectuării acţiunilor de urmărire penală pe teritoriul Ucrainei ne vor fi puse la dispoziţie de către colegi, prin intermediul unei comisiei rogatorii. Preliminar şi preventiv putem să vă informăm că, mai multe persoane din gruparea criminală, care au fost implicaţi la facilitarea acestui asasinat dau declaraţii cu privire la circumstanţele cauzei.

O să îi audiem şi noi prin comisii rogatorii şi vom reveni în cel mai scurt timp posibil cu detalii ale probelor acumulate de către partea Ucraineană. Mai avem şi alte probe asupra cărora lucrăm. Sigur, urmărirea penală, la moment, este confidenţială şi nu putem oferi toate detaliile, însă în privinţa persoanelor care au fost identificate: practic toate au fost puse sub învinuire", a comunicat procurorul Vitalie Busuioc.

Două persoane comunică despre circumstanţele comiterii infracţiunii. Se referă la persoana apropiată lui Caramalac:

- Ce detalii ţi-a oferit Zabolotnâi la prima întâlnire? Pe cine să "sperii" şi cum?
 - Nu mi-a spus pe cine, doar că trebuie să "sperii" pe cineva. În fereastră să trag.
- Cu ce să împuşti în fereastră.
- Cu aruncătorul de grenade. El mi-a arătat în ce geam să trag.
- Ce se afla lângă clădire?
- Blocuri locative cu 9 etaje. Mai multe stradale şi un restaurant.

- Mi-a spus etajul 4 sau 5.
- Nu contează care dintre ele, da?
- Dacă nimeream, nu mai rămânea nimic din cele două etaje.

- "Omul" (Caramalac) este nervos... Executaţi, pentru că ai luat banii şi eşti responsabil. Am înţeles responsabilitatea, dar sunt circumstanţele nefavorabile.
- Te-a ameninţat cumva?
- La început venea cu nişte aluzii, apoi a devenit mai dur. Nu ieşeam nicăieri. Noi cu soţia eram îngrijoraţi, stăteam prin întuneric, am astupat geamurile.

Potrivit lui Busuioc, Caramalac ar fi comandat omorul pe motiv că avea în Republica Moldova mai multe dosare penale pe rol, ca urmare trebuie să fie în curând condamnat, din această cauză el ar fi încercat să grăbească asasinarea. În total pentru executorii urmau să primească circa un milion de euro.

"Când Zabolotnîi mi-a zis despre ţintă, eu nici nu-i pronunţam corect numele. Grigore are ură faţă de el din cauza unor dosare. Caramalac spune că Plahotniuc i-a deschis dosare, aşa am înţeles", a spus unul dintre învinuiţi.

- Nu sunt sigur dacă le-au dat bani a doua oară. Posibil nu le-au dat.
- Dar ce făceau dacă nu dădeau bani?
- Aveau să mă omoare.
- Cine?
- Cum cine? La comandă. La comanda lui Caramalac. 

Unul dintre cei interogaţi este Chirov Stepan Harlampi. Pe data de 10 aprilie 2017 acesta a fost escortat la Judecătoria Chişinău, fiind învinuit de tentativă de omor asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc

"Aceste audieri s-au efectuat cu participarea avocaţilor. Ele sunt suplinite şi de rezultatele măsurilor speciale de investigaţie", a conchis procurorul Vitalie Busuioc.

PUBLIKA.MD aminteşte că tentativa de asasinare a preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost dejucată de către poliţiştii şi procurorii din ţara noastră împreună cu organele de drept din Ucraina.

La sfârşitul lunii martie 2017, la Chișinău a venit un grup format din reprezentanții instituțiilor de drept din Ucraina, care au prezentat detalii despre pregătirea unui atentat asupra unui cetățean al Moldovei. Drept urmare, a fost format grupul de urmărire penală și autorizate măsuri speciale de investigații.

În timpul activităților operative, instituțiile de drept au luat măsuri sporite de precauție pentru a evita potențiale urmări grave ale atentatului pus la cale de gruparea criminală, operațiuni care au vizat inclusiv protejarea imobilelor aflate în zona vizată și a persoanelor. Operațiunea de reținere s-a decis să fie efectuată în data de 7 aprilie, după ce au fost obținute informații că eventualii comanditari ai asasinatului îi grăbesc pe executori.

Citeşte şi: NO COMMENT! Cum pregăteau asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Cursul evenimentelor (VIDEO)

Citeşte şi: Procuratura: CARAMALAC este unul dintre cei care au comandat ASASINAREA lui Vlad Plahotniuc

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu