Imagini dezolante în comuna Sipoteni, Călăraşi. Într-o groapă din sat sunt aruncate ilegal deşeuri. Ce spun aleşii locali

Embed:

O groapă de gunoi din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi, de mai mulţi ani, le creează disconfort oamenilor care locuiesc în preajma acesteia.

Majoritatea localnicilor aruncă la întâmplare deşeurile, adesea pe furiş, fără să le pese că la doar 200 metri distanţă locuiesc alţi oameni.

În consecinţă, gunoiul se întinde pe o suprafaţă de peste două hectare de pământ.

"Dau foc, şi cum se zice... miroase urât. Polietilena asta o ia vântul şi o duce pe terenuri la oameni", a spus un localnic.

"Deranjează, se împrăştie tot gunoiul, tot dealul, nu numai acolo în locul unde este", a afirmat un alt localnic.

Potrivit primarului, groapa de gunoi a fost autorizată de administraţia locală încă acum mulţi ani.

"Această gunoişte este cu părere de rău o filă neagră care am moştenit-o ani de zile o grămădim, facem ordine prin jurul ei, chiar am construit şi un canal, un obstacol, ca oamenii să nu poată depozita gunoiul chiar în drum", a declarat Vasile Raţă, primarul comunei Sipoteni.

Responsabilii din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat au fost sesizaţi în repetate rânduri despre această situaţie. Ecologiştii din teritoriu spun însă că au dat amenzi doar pentru arderea deşeurilor.

"Arderea deşeurilor se sancţionează de la 12 la 24 de unităţi contravenționale. Anul trecut cele mai multe procese verbale din 160 procese verbale contravenționale, în jurul la 70 s-au întocmit pe arderea deşeurilor", a subliniat Veniamin Chilian, inspector Ecologic Călăraşi.

Aleşii locali spun că au pregătit un proiect care prevede crearea unei staţii de depozitare a deşeurilor, însă pentru asta este nevoie de aproximativ 18 milioane de euro, bani care deocamdată nu sunt.

"Identificarea terenurilor pentru a construi la Călăraşi şi Nisporeni, terenuri pentru staţiile de transfer şi Ungheniul respectiv pentru depozitul de gunoi. Acolo unde se va face şi staţia de sortare a lui şi prelucrarea, reciclarea a celui care permite reciclarea acestu gunoi", a punctat Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi.

În localitatea Sipoteni locuiesc aproximativ şapte mii de persoane.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu