IMAGINI ALE UNEI LUMI DISPĂRUTE! Cernobîl, locul unde timpul s-a oprit în loc. Totul e distrus şi contaminat

Românul Cristian Lipovan a realizat, la începutul acestui an, o serie de fotografii în care surprinde cum arată Cernobîl după 32 de ani de la explozia nucleară şi cum tot ceea ce oamenii au construit în jurul acestei centrale este acum distrus şi contaminat, scrie libertatea.ro.

Potrivit specialiştilor, explozia de la Reactorul 4 al Centralei nucleare Cernobîl, Ucraina, din 26 aprilie 1986, a generat radiaţii cât 500 de bombe nucleare de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Pentru a opri emisiile radioactive, zona activă a reactorului a fost acoperită cu un "sarcofag" de beton. Au fost puse în alertă nu numai autorităţile sovietice de la acea vreme, ci şi întreaga Europă. Cu toate acestea, un fizician român, Teodor Săndulescu, spune că la Cernobîl e rai, nu iad şi se întreabă unde sunt radiaţiile, în condiţiile în care vegetaţia s-a dezvoltat în continuare, după accidentul nuclear, iar numărul animalelor sălbatice a crescut de la un an la altul.

Conform unei investigaţii jurnalistice realizate de The Guardian, peste 300 de câini trăiesc la Cernobîl, devenind un fel de mascote ale zonei.

Accidentul de la Cernobîl va genera riscuri şi în următorii 3.000 de ani, sunt de părere specialiştii. Un sarcofag de beton a fost construit în grabă peste reactorului avariat, iar soluția permanentă de protecţie a început să fie construită la sfârșitul anului 2010 şi finalizată în 2016, când peste 30.000 de tone de oțel şi plumb au creat o structură etanşă, menită să blocheze emisia altor radiaţii în atmosferă.

Zona din jurul oraşului Pripiat, în nordul Ucrainei, este izolată de 30 de ani, iar specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor fi resimţite timp de trei milenii. Astfel că zona din jurul fostei centrale de la Cernobîl va putea fi considerată sigură pentru oameni abia în anul 4.986.

Vezi şi: "Un paradis de pe altă planetă!" Imagini infraroșu spectaculoase de la Cernobîl

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu