Îl vor susţine sau nu? Liderii PDM, PLDM, PL şi PSRM, despre candidatul desemnat Ion Păduraru

Embed:

Ion Păduraru, candidatul desemnat de Nicolae Timofti pentru funcţia de premier, nu se vede în fruntea cabinetului de miniştri.

Declaraţia a fost făcută de Păduraru în această dimineaţă. De cealaltă parte, reprezentanţii partidelor pro europene spun că încă nu au luat o decizie dacă îl vor susţine sau nu pe candidatul desemnat de şeful statului.

Ion Păduraru spune că în scurt timp va purta discuţii cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare. Potrivit lui, democraţii au acceptat deja invitaţia.

Mai mult, Păduraru recunoaşte că în cazul lui şeful statului nu a consultat fracţiunile parlamentare, aşa cum prevede legea.

"Nu, toate fracţiunile au fost consultate, iar desemnarea candidatului rămâne la discreţia preşedintelui în cazul dat fiindcă după cum a spus domnul preşedinte majoritatea n-a fost confirmată în ultima instanţă. Cu Partidul Democrat o să am primele discuţii, dar nu în format lărgit, cu conducerea partidului şi o să vedem care mai departe", a declarat Ion Păduraru. 

Liberalii şi liberal-democraţii vor decide la şedinţa Consiliilor politice a formaţiunilor dacă îl vor susţine pe noul candidat desemnat pentru funcţia de premier.

"Vom convoca biroul politic şi fracţiunea vom analizam vom discuta şi vom anunţa", a declarat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

"Este o decizie destul de curajoasă a preşedintelui, dar totodată, înţelegem că noul candidat desemnat va avea o sarcină extraordinar de dificilă ca să adune o majoritate suficientă ca să fie votat un Guvern şi să fie evitate alegerile parlamentare anticipate. Pentru noi contează să acţionăm ca un partid unit, solidar, ca o entitate unică", a specificat Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM.

Democraţii vorbesc însă despre lipsa de integritate a noului candidat şi atenţionează despre pericolul alegerilor parlamentare anticipate.

"Dacă nu greşesc figurează şi în raportul Kroll şi sunt foarte multe subiecte şi multe suspciuni la fel în privinţa lui. Noi toţi ne-am aşteptat dacă tot s-a discutat despre criterii de integritate şi despre notorietatea în societate că desemnarea candidatului o sa corespundă acelor criterii. Cu regret se pare că sunt alte jocuri, cu regret totuşi mergem spre anticipate după cum se vede. Cu regret ne apropiem de marginea prăpastiei şi sper foarte mult să nu cădem în ea, dar să găsim soluţii să prevaleze totuşi înţelepciunea, toleranţa şi înţelegerea între toţi în aşa fel încât să asigurăm stabilitate în această ţară atât de importantă pentru binele nostru", a declarat Adrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Deputaţii socialişti susţin că nu-i vor acorda vot de încredere lui Ion Păduraru:

"Personal nu îl cunosc, dar din ceea ce am reuşit să mă documentez cred că sunt întrebări destul de multe la integritatea acestuia, cel puţin când s-a discutat în parlament despre Filat, Shor şi aşa mai departe am auzit şi numele dânsului", a susţinut liderul PSRM, Igor Dodon. 

Potrivit legislaţiei, dacă până în data de 29 ianuarie nu va fi învestit Guvernul, preşedintele trebuie să dizolve Parlamentul şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu