IGSU: Muncitorii, dar şi cetăţenii au dat dovadă de atitudine conştiincioasă după ninsorile abundente din ultimele zile

Embed:

Precipitaţiile abundente sub formă de ninsoare au cuprins în principiu întreaga ţară în data de 10 şi 11 ianuarie, dar şi mai mult au fost manifestate în zonele de centru şi de sud ale ţării. Astfel, în context şef adjunct al IGSU, Alexandru Oprea a venit cu declaraţii. 

"Vreau să le mulţumesc cetăţenilor care au fost receptivi şi care s-au conformat şi nu au ieşit la drum cu autovehiculele proprii, doar în cazul în care exista o strictă necesitate. 

De la începutul ninsorii şi până în acest moment avem înregistrate 57 de cazuri în care a fost necesară deblocarea autovehiculelor rămase întroienite comparativ cu anii precedenţi, în care acest indicator era de 250-270 de cazuri în mediu per o ninsoare. 

Această atitudine coştiincioasă a permis în acelaşi timp şi serviciilor de întreţinere a drumurilor să deszăpezească rapid şi eficient drumurile publice.

Totodată, în timp ce agricultorii se bucură din plin de aceste precipitaţii, de acest strat gros de zăpadă, pentru o bună parte a cetăţenilor acest strat de zapadă depus pe clădiri creează pericol pentru cetăţeni, iar în curţi limitează accesul dificil către edificii. 

Din cauza oscilaţiilor temperaturilor aerului, această zăpadă se topeşte lent şi poate să cadă fie în cantităţi mare de zăpadă, fie sub formă de ţurţuri. 

Reieşind din evaluarea acestui risc, prim-ministrul Pavel Filip a emis astăzi o dispoziţie adresată ministerelor prin care este solicitată organizarea procesului de curăţare a zăpezii şi a ţurţurilor de pe acoperişurile edificilor gestionate, precum şi a curţilor acestora. Aceasta se referă în mod special la grădiniţe de copii, şcoli, instituţii medicale şi aziluri de bătrâni. 

În același timp, premierul a solicitat administrației publice locale să informeze conducătorii instituțiilor publice  și agenții economici despre necesitatea deszăpezirii acoperișurilor pentru a asigura securitatea cetățenilor", a declarat Alexandru Oprea, şef adjunct al IGSU. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în contextul codului galben de ninsori, emis de către meteorologi în data de 10 ianuarie, autoritățile au instituit o celulă de criză pentru a diminua consecințele provocate de condițiile meteo nefavorabile. Pe parcursul ultimelor 3 zile, în lucrările de deszăpezire a drumurilor au fost antrenate peste 1.000 de unități de tehnică specială și peste 2.000 de muncitori. În această perioadă, pe drumurile din țară au fost împrăștiate peste 10 mii tone de material antiderapant.

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip solicită instituțiilor statului să asigure curățarea zăpezii și a țurțurilor de pe acoperișuri pentru a garanta securitatea cetățenilor

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu