Igor Grosu a făcut DEZVĂLUIRI despre propunerea PSRM pentru "ACUM" privind federalizarea ţării

Embed:

Socialiştii au insistat asupra federalizării ţării, în cadrul negocierilor cu blocul "ACUM" din iunie 2019, privind formarea unei alianţe de guvernare. Dezvăluirile au fost făcute de preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

Potrivit lui Grosu, această idee a fost însă respinsă de PAS şi PPDA. Solicitat de postul nostru de televiziune, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a calificat aceste declaraţii drept aberaţii.

"- Cuvântul "federalizare" a fost folosit în cadrul acestor discuţii?
- Da, ei l-au menţionat, dar noi am spus că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Ei au încercat să utilizeze alte denumiri, pentru a evita cuvântul "federalizare". Faptul că ei au demis Guvernul Sandu demonstrează că au avut o agendă dublă", a declarat Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PAS a mai spus că socialiştii insistă, în continuare, pe subiectul federalizării Republicii Moldova, la indicaţia Moscovei. Grosu consideră că acest mesaj a fost transmis, inclusiv, de ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, care a spus că armata rusă ar fi oprit războiul de la Nistru, din 1992. Declaraţia scandaloasă a fost dur criticată de veteranii de răboi, care au cerut demisia lui Ciocoi. Mai mult, urmare a acestor afirmaţii, deputaţii PAS şi PPDA au depus o moţiune simplă împotriva politicilor promovate de Ministerul de Externe.

"El doar a transmis acel mesaj care a venit de la Moscova şi ceea ce i-a spus Igor Dodon. Iar Dodon şi socialiştii încă nu au renunţat la prioritatea din 2014 privind federalizarea republicii", a spus Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

Şi deputatul PAS, Oazu Nantoi, a declarat, la şedinţa plenară a Parlamentului din 13 februarie,că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, este portavocea lui Igor Dodon şi el nu făcut nimic decât să lanseze un crâmpei din poziţia angajatorului, care şi-a asumat misiunea Rusiei de a federaliza Republica Moldova.

"Pe obrazul lui Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, stratul de făţărnice e mai gros decât stratul de cernoziom prin care e vestită țărișoara noastră. Sunt convins că un singur factor care îi atribuie un factor important lui Igor Dodon în faţa lui Putin este angajamentul lui Igor Dodon de a realiza scenariul convențional, vorbim de Kozak 2 prin aşa-numita federalizare a Republicii Moldova. S-ar putea ca înainte de Eminescu, Stoianoglo să ne judece, în baza art. 337 din Codul Penal ”Trădare de Patrie”.", a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie la acuzaţiile lui Oazu Nantoi. Recent, însă, el a spus că declaraţiile sale au fost interpretate greşit.

În iunie 2019, au fost publicate imagini video în care preşedintele Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiştilor, îi prezenta fostului preşedinte al PDM, Vlad Plahotniuc, un document privind federalizarea Republicii Moldova, în schimbul formării coaliţiei între PSRM şi PDM. Atunci, Dodon a propus ca termenul de federalizare să fie înlocuit cu cel de "statut special" pentru regiunea transnistreană. Democraţii au respins propunerea lui Dodon.

CITEŞTE ŞI: PROBĂ VIDEO: Igor Dodon a insistat pe federalizarea Republicii Moldova

Ulterior, şeful statului a vorbit despre acordarea unei "autonomii puternice" pentru regiunea din stânga Nistrului. Liderii partidelor extraparlamentare şi mai mulţi analişti politici au declarat, însă, că preşedintele Dodon promovează în continuare ideea federalizării, sub paravanul de "autonomie puternică".

Totodată, unii experţi susţin că intenţiile de federalizare a Moldovei reprezintă planul Moscovei pentru a crea un precedent pentru Ucraina.

CITEŞTE ŞI: Dodon, trădătorul țării. Democrații fac dezvăluiri din culisele negocierilor cu PSRM (DOC/VIDEO)

loading...

Lasă un comentariu