Igor Grigoriev, despre votul uninominal: Politicienii fac lucrurile mari în stat

"Din 14 octombrie stă pe limbă această inițiativă legislativă și credeți-mă că merg și eu acasă la Mihailovca unde trăiesc moldoveni și mă întreabă Igor ce se întimplă în Moldova noastră, ce o să fie , cum o să mergem noi mai departe, cum o să facem și este clar că acum e toată vederea, toată privirea oamenilor, toate gândurile sunt la: cum va merge Republica Moldova, când așa de tare este dispersată și trasă în țeapă din toate părțile, dezbinată practic 50 la 50. Deci ideea de a veni la acest proiect este binevenită, dar cum a spus și domnul Boțan și se subscrie și la ceea ce a spus și domnul Ghilețchi, trebuie să o facem foarte atent și foarte bine cântărit și  foarte  bine chibzuit, pentru aceasta avem nevoie de timp, nu trebuie să mergem foarte repede. Eu aș da un exemplu pe Transnistria: Îngrijorările mele persoanele și cred că a multor dintre dumneavoastră și a cetățenilor este că acest proiect poate să ducă la dispariția pluralismului politic. Cineva a spus de partide, că partidele au apărut și au dispărut cu liderii lor, PCRM, PSRM.

Nu este așa , noi suntem prin constituție și prin gândirea noastră omenească da-ți de la Dumnezeu, scriem acest pluralism în societate, pluralismul politic  și asta este baza de administrare politică a statului. Pentru mine personal exemplu este Transnistria că votul uninominal tot se aleg deputații din 90 de când a apărut Transnistria la votul uninominal. Și știți care sunt riscurile, să nu fie ca în Transnistria că s-a ales majoritatea și este majoritatea Sheriffului, s-a ales majoritatea și ales majoritatea și este majoritatea Uzinei metalurgice. Eu totuși aș spune că noi suntem bravo care au  venit cu proiectul, inițiatorii, că venim la popor, venim să  arătăm reprezintativitatea, să avem reprezentare de toți cetățenii. Dar trebuie să fim foarte și foarte atenți la acestea.

Eu mai bine aș spune așa că dacă și încercăm să facem ceva totuși mai bine să merge la sistema mixtă, dar știți sunt atâtea chestiuni, atâtea probleme au fost enunțate și aici. Chiar și aseară mă uitam că  Bașcanul Găgăuziei a spus că are nevoie de 5 deputați, apoi a zis să îi dați 2. Reprezentativitatea etnică: ucraineni avem 11%, 12%, înseamnă că ei trebuie să aibă 11, 12 deputați, găgăuzi avem 4%, 5%, înseamnă că 5 deputați. Ruși 9%, 10%, înseamnă ca 10 deputați, bulgari 2%, 3%, înseamnă că 3 deputați. Avem diaspora care este peste hotare și este cel puțin 600-700 la un milion de cetățeni, ceea ce înseamnă ca lor trebuie sa le dăm încă 50 de deputați.

Eu aș pleda mai mult pentru un sistem mixt dacă vrem să facem totuși o încercare și vrem să venim cu o reprezentativitate ca cetățeanul să voteze pentru deputatul său. Și aici este variantă de alternativă pentru că avem legea civilă la unitățile administrativ teritoariale de nivelul 2, noi avem  32 de raioane, 2 municipii care bugetate, Chișinău și Bălți, plus la asta și Transnistria este împărțită în 5 raioane plus Tiraspol, Bender. Și ar fi așa că ar fi 40 de mandate uninominale și 60 de mandate pe listă de  partid și în cazul dat nu am pierde nici pluralismul politic și am veni și la cetățeni cu aceea că ei vor să își aleagă deputatul său.

Și atunci nu trebuie să ne uităm  că într-un raion este mai multă populație dar în altul este mai puțină populație. În cazul dat toți sun egali în fața legii. Dacă noi mergem la  Parlament cu uninominalul atunci trebuie să facem chestia asta și la nivel local. Primarul trebuie să fie de pe loc, consilierii locali trebuie să fie de pe loc. Și fiecare consilier să fie întărit pe mahalaua sa.

Deci ideea este binevenită, poate este actuală dar noi trebuie foarte atent să ne uităm la toate chestiile acestea și să le calculăm foarte bine. Lucrurile înafară de Transnitria nu sunt clare și societatea nu este unită nici pe partea dreaptă a Nistrului. Noi avem probleme foarte mari în partea dreaptă a Nistrului ne mai vorbind de Transnistria. Politicienii fac lucrurile mari în stat. Cu doamne ajută", a spus Igor Grigoriev, fost viceprimar de Orhei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu