Igor Gorgan, apropiat a lui Dodon şi Sandu, a revenit în postul de şef al Statului Major după ce a fost demis în 2016

Embed:

Coaliţia Sandu - Dodon continuă să promoveze persoane apropiate în funcţii importante ale statului. De această dată este vorba despre generalul Igor Gorgan, care este fostul coleg al Maiei Sandu din Partidul Liberal Democrat, dar şi un bun prieten al preşedintelui Igor Dodon. Acesta a revenit în funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în locul lui Igor Cutie, care a fost demis.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Guvernului, în baza unui decret semnat de Igor Dodon. Igor Gorgan a mai ocupat această funcţie în perioada 2013 - 2016, fiind desemnat la indicaţia fostului premier Vlad Filat.

CITEŞTE ŞI: Igor Gorgan, marele prieten al ambasadei ruse, revine în funcția de șef al statului major al Armatei Naționale (DOC)

Asta după ce, în 2012, Gorgan i-ar fi trimis fostului lider al PLDM o scrisoare prin care îi cere să se implice şi să propună candidatura sa la funcţia de şef al Marelui Stat Major, motivând că PLDM nu este reprezentant de nimeni în posturile de conducere din Armata Naţională. O copie a acestei scrisori a apărut în spaţiul public.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a spus atunci că a fost nevoit să accepte candidatura lui Gorgan negociind în schimb 20 de milioane de lei pentru bugetul Armatei Naționale, dar și câteva pachete sociale pentru militari. Igor Gorgan a fost membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM şi coleg de partid cu actualul premier Maia Sandu.

Din funcţia de şef al Marelui Stat Major a plecat cu scandal, fiind demis prin decretul fostului preşedinte Nicolae Timofti, după ce a fost acuzat de mai multe ilegalităţi.

Presa a mai scris că Gorgan este un apropiat al lui Igor Dodon. Acum câțiva ani, Igor Gorgan a fost surprins în poze la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei la Chişinău, unde a participat şi şeful statului. După ce a fost demis din funcţie, locul acestuia a fost ocupat de Igor Cutie care, în cariera sa militară, a condus mai multe unități militare și direcții din cadrul Armatei Naționale.

Mai mult, în 2006, a fost comandant de contingent militar al Republicii Moldova în Forţele Multinaţionale din Irak. Ulterior a deținut funcția de şef al Comandamentului Forţelor Terestre şi de şef al Comandamentului Forţelor Întrunite.
În ciuda experienţei bogate, generalul a fost demis din funcţie de Guvernul Sandu fără nicio explicaţie. Solicitat de postul nostru de televiziune, Igor Cutie a declarat că nu a fost anunţat în prealabil că va rămâne fără loc de muncă.

CITEȘTE ȘI: Comandantul Armatei Naţionale, DEMIS! Preşedintele Timofti a semnat decretul de destituire din funcţie

"Eu am aflat despre asta din mass-media. Mă conformez deciziei ministrului Apărării, poate va veni ministru la minister şi vom discuta. Domnul Gorgan este o persoană pe care nu vreau să o comentez", Igor Cutie,
fost şef al Statului Major.

Fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza, critică decizia Guvernului Sandu şi spune că Igor Cutie este un profesionist care cunoaşte bine sistemul şi merita să ducă la bun sfârşit reformele începute.

"Am o părere negativă. Din punctul meu de vedere, domnul Cutie este comandantul Armatei Naţionale care a făcut cel mai mult pentru acest sistem. El trebuia lăsat să-şi continue activitatea, aşa cum este firesc şi în orice sistem normal, politic normal, demnitarii de stat se schimbă, dar funcţionarii şi militarii trebuie să rămână pe poziţie", a declarat Eugen Surza, fost ministru al Apărării.

În urma formării alianţei PSRM - ACUM, structurile de forţă s-au conturat în jurul socialiştilor şi, în mod prioritar, în aceste funcţii au fost puşi oameni apropiaţi preşedintelui ţării. Ministerul Apărării i-a revenit lui Pavel Voicu, un exponent al socialiştilor şi fost consilier al lui Igor Dodon.

Şi Serviciul de Informaţii şi Securitate a ajuns recent în subordinea şefului statului. Noul şef adjunct al SIS a fost numit Artur Gumeniuc, fostul consilier al preşedintelui Igor Dodon. Mai mult, acesta ar fi o rudă apropiată a preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, mai exact nepot, fapt neconfirmat de liderul PSRM. .

Lasă un comentariu