Igor Dodon va purta la evenimentele deosebite un obiect în valoare de 140.000 de lei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va purta la evenimentele deosebite "Colanul Preşedintelui Republicii Moldova".

Primul care a purtat acest colan a fost predecesorul lui Dodon, Nicolae Timofti. Colanul a fost creat la comanda celui de-al treilea președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, scrie sputnik.md.

Podoaba a fost confecționată la Uzina de bijuterii "Giuvaer" și a costat în jur de 140.000 de lei.

Colanul Preşedintelui Republicii Moldova este compus dintr-un lanţ şi însemnul colanului. Însemnul colanului reprezintă însemnul ordinului "Ordinul Republicii" broşând peste o stea cu 8 raze piramidoforme, de argint, fiecare dintre ele având câte 8 zircoane pe axă şi un rubin la vârf.

Steaua broşează peste o cunună de laur, poleită cu aur, care, la rândul ei, broşează peste o altă stea cu 16 raze, compusă din raze-fascicule poleite cu aur, alternând cu raze piramidoforme de argint. Diametrul însemnului este de 120 mm.

Lanţul este de argint, poleit cu aur, şi constituit din verigi oval-orizontale pe mijlocul cărora broşează câte un crin dublu, alternând cu verigi ce repetă Stema de Stat a Republicii Moldova, ale cărei acvilă şi accesorii sunt poleite cu aur.

Veriga centrală este compusă dintr-o cunună din frunze de stejar, în relief, de argint, peste care broşează un buzdugan şi o spadă încrucişate, poleite cu aur, şi având în punctul de intersecţie un diamant. Lungimea lanţului este de 850 mm.

De veriga centrală atârnă însemnul colanului.

Colanul Preşedintelui Republicii Moldova se poartă de către Preşedintele Republicii Moldova în cadrul unor ceremonii şi acţiuni de protocol de importanţă deosebită.

Însemnul Președintelui va fi transmis lui Igor Dodon de către președintele Curții Constituționale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu