Igor Dodon susţine că acordul cu FMI poate fi renegociat la toamnă

Embed:

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional ar putea fi re-negociat abia în luna septembrie sau octombrie. În aceste condiţii, majorarea TVA-ului pentru hoteluri şi restaurante, precum şi anularea mai multor facilităţi fiscale rămâne la discreţia Guvernului şi a Parlamentului. Declaraţii în acest sens au fost făcute de preşedintele Igor Dodon.

"Acordul cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce a fost semnat, negociat acel memorandum în luna iunie, poate fi renegociat doar în luna septembrie-octombrie, pentru că o altă misiune a Fondului Monetar Internațional la această etapă la Chișinău nu va fi", a spus IGOR DODON
preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a mai declarat că propunerile Ministerului Finanţelor de a majora mai multe taxe ar putea fi dezbătute în cadrul şedinţei de mâine a legislativului.

"O bună parte din aceste prevederi care au fost discutate destul de detaliat în societate, inclusiv noi la președinție şi ne-am expus şi opinia negativă faţă de unele. Adică, mai avem încă cinci luni de zile posibilitatea de a renegocia tot ceea ce este inclus în acest memorandum", a spus IGOR DODON
preşedintele Republicii Moldova.

Recent, reprezentanţii Fondului Monetar Internațional au declarat pentru postul nostru de televiziune că FMI nu va renegocia Acordul de finanțare cu ţara noastră. Prin urmare, măsurile fiscale negociate de actualul Guvern, în perioada 6 iunie - 10 iulie, care sunt dur criticate de mediul de afaceri, rămân în vigoare. La sfârşitul lunii trecute, preşedintele Dodon a recunoscut gafa Guvernului învestit cu votul alianţei PSRM-ACUM în ceea ce priveşte măsurile fiscale anunţate de Ministerul Finanţelor.

În context, el a accentuat că a informat executivul și legislativul că nu va promulga niciun proiect de lege cu impact regulatoriu, dacă acesta nu va fi supus consultărilor publice. Recent, ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, a declarat că guvernarea nu are de gând să mai negocieze acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi că măsurile fiscale care au fost agreate, acum o lună, în cadrul memorandumului cu FMI, afectează un segment îngust de antreprenori.

Reamintim faptul că acordul cu FMI prevede, printre altele, dublarea TVA pentru hoteluri, restaurante şi cafenele de la 10 la 20 la sută, impozitarea tichetelor de masă, precum şi anularea scutirii personale pentru cei care au venituri mai mari de 30 de mii de lei lunar.

Lasă un comentariu