Igor Dodon: Soarta Guvernului Sandu va fi decisă în decurs de 72 de ore

Preşedintele ţării, Igor Dodon, este împotrivă ca premierul să-şi asume răspunderea pentru numirea Procurorului General. Declaraţia a fost făcută de preşedintele ţării, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune. 

"Acest concept, care este bătut în cuie în Constituție, nu presupune toate filtrele acestea şi nu presupune ca un politician, de exemplu prim-ministrul să-şi asume responsabilitatea şi să spună: Iaca acesta e procurorul! Nu este aşa ceva! E anticonstituţional. Criticând vehement fostul regim că puneau pe criterii politice, dar care e diferența? Acum tot pe criterii politice încearcă să pună. Un lider de partid insistă să înainteze doi candidați pentru funcția de procuror general", a menţionat Igor Dodon.

Totodată, şeful statului a declarat că este nemulţumit de activitatea Guvernului pe mai multe domenii.

"Mi-aş dori ca această majoritate parlamentă să existe şi să fie găsită o soluţie. Socialiştii au convocat pentru astăzi şedinţa fracţiunii parlamentare. După asta, mâine sau poimâine urmează să se întrunească în şedinţa Consiliului Republican pentru a decide ce fac mai departe, după asumarea răspunderii Guvernului", a conchis Dodon.

Igor Dodon a mai spus că soarta Guvernului Sandu va fi decisă în decurs de 72 de ore. Termenul se scurge din momentul asumării răspunderii executivului în faţa Parlamentului.

"În decurs de 72 de ore Guvernul sau va cădea sau rămâne în continuare să funcționeze. Faptul că doamna prim-ministru a mers la acest pas, denotă o situaţie interesantă. Ar fi putut să discute despre acest subiect cu colegii din alianţă. A mers fără să discute cu colegii din Parlament, nici cu mine. În acordul semnat între PSRM – ACUM, contrasemnat de mine, este scris foarte clar care este procedura de înaintare în funcția de procuror general: comisia din MJ, CSP, preşedinte. A semnat Maia Sandu, eu am semnat. Cu încălcarea acelui acord, unilateral se propune o altă abordare. Ar putea să ducă asta la căderea Guvernului. Sunt emoţiile după pierderea Chișinăului, în alegeri locale", a subliniat Igor Dodon.

Şeful statului a precizat că cea mai bună soluție în această situaţie este ca Guvernul să-şi retragă asumarea de responsabilitate şi să se aşeze la masa de discuţii cu partenerii de coaliţie.

Citeşte şi: DECIS: Candidaţii la funcţia de Procuror General vor fi aleşi de PREMIER. Guvernul a modificat legea prin asumarea răspunderii (VIDEO)

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu