Igor Dodon se promoveaza cu ajutorul imaginii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin

Embed:

Candidatul independent la funcţia de preşedinte Maia Laguta a cerut Comisiei Electorale Centrale eliminarea din cursă a socialistului Igor Dodon, pentru ca ultimul ar fi  folosit imaginea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în actuala campanie electorală.

Anterior, Laguta a cerut acelaşi lucru şi în privinţa Maiei Sandu. CEC însă doar a a avertizat candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate pentru această abatere. 

Potrivit unei sesizări depuse de Maia Laguta la CEC, candidatul socialiştilor este acuzat că apărut, în timpul actualei campanii prezidenţiale, alături de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Astfel, Laguta i-a cerut Comisiei Electorale Centrale să ceară Curţii de Apel eliminarea lui Dodon din Cursă. 

"Începând cu data de 26 octombrie, pe internet și pe rețelele de socializare au început să apare fotografii cu imaginea de la întâlnire concurentului Igor Dodon cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. A fost încălcat grav Codul Electoral. Am depus în data de 21 octombrie contestație la Comisia Electorală Centrală în privința candidatei Maia Sandu", a declarat candidatul indipendent Maia Laguta. 

Ca urmare, fostul ministru al Educaţiei a primit avertizare din partea CEC.

PUBLIKA.MD aminteşte că în cadrul unei vizite la Bruxelles, Maia Sandu a apărut în presă alături de Angela Merkel, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker.

Decizia CEC de a-i sancţiona pe candidaţi atunci când apar lângă notorietăţile politice din afară a fost luată în baza noilor prevederi ale Codului Electoral. Modificările legislative au fost efectuate după ce, în campaniile precedente, mai mulţi candidaţi sau partide şi-au făcut imagine electorală în acest fel.

Printre ei se numără Partidul Democrat, al cărui lider Marian Lupu a apărut, în campania pentru parlamentarele din 2014, alături de reprezentanţii socialiştilor europeni.

De asemenea, fostul lider al PLDM, Vlad Filat, şi-a crescut capitalul de imagine când a apărut alături de cancelarul german Angela Merkel. Însă cel mai elocvent exemplu vine de la socialişti. Cei doi lideri ai PSRM, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, s-au întâlnit, în toiul campaniei din 2014, cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Imediat după asta, o fotografie de la acea întâlnire a părut pe panourile electorale ale socialiştilor, care au împânzit toată ţara. Liderul rus Vladimir Putin este politicianul cu cea mai mare încredere printre moldoveni. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu