Igor Dodon se laudă. Președintele a promis că gazul va fi cumpărat mai ieftin

Embed:

Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale din 1 ianurie 2020, când expiră contractul semnat de ţara noastră cu Gazprom, dar şi cel dintre Ucraina şi furnizorul rus privind tranzitarea gazelor. Asigurările vin din partea președintelui Igor Dodon. Asta în timp ce, Guvernul se pregătește de o posibilă criză a gazelor naturale, urmare a conflictului dintre Ucraina și Rusia, şi a anunţat săptămâna trecută că vrea să facă o rezervă de 400 de milioane de metri cubi de gaze pentru primele două luni ale anului viitor. 

Preşedintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după vizita la Moscova, că a reușit să negocieze prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale în țara noastră cu Gazprom, conform formulei de calcul stabilită încă în 2006. Mai mult, Dodon s-a lăudat că, din 1 octombrie, preţul pentru o mie de metri cubi de gaze va fi cu cel mult 15 dolari mai ieftin. La anul, costurile ar putea să mai scadă cu până la 70 de dolari pentru mia de metri cubi. Reducerile nu-i vizează însă şi pe consumatorii finali.

"Meritul este că noi am convenit întâi cu Gazpromul la nivel tehnic, pe urmă politic cu domnul Putin, că acest mecanism de păstrare a formulei respective pentru anul următor ne permite să avem o reducere care ne compensează unele pierderi ale anului curent", a declarat președintele, Igor Dodon. 

În context, fostul premier Ion Sturza a scris pe pagina sa de Facebook că actuala formulă de calcul a preţului pentru gazele naturale ruseşti este una învechită, la care au renunțat aproape toți consumatorii din ţările europene. Cât despre promisiunea lui Igor Dodon că gazele naturale nu se vor scumpi, Sturza susţine că este un proces firesc. Şi asta pentru că anul viitor este prognozată o cotație de 180 de dolari pentru o mie de metri cub.

Şi experții în energetică îl contrazic pe şeful statului, despre care spun că trema gazelor naturale abordată de Igor Dodon este o acțiune de PR. Recent, fostul director al ANRE, Victor Parlicov a menționat pentru Ziarul Naţional că Igor Dodon nu are în acest caz vreun merit. Potrivit lui, prețul la livrarea gazelor va scădea pentru că, în conformitate cu parametrii actualei formule de calcul din contract, după diminuarea prețurilor la bursele internaționale pentru produsele petroliere, prețul la gazele naturale se va micșora.

Totuși, șeful statului a dat de înțeles că nu cunoaște cum va fi aprovizionată țara noastră cu gaze naturale anul viitor. Dodon a spus că există trei scenarii care urmează să le discute directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban, la Moscova cu conducerea Gazprom, fără a preciza care sunt acestea.

"La această etapă, din câte înțeleg, Guvernul deja a decis suplimentar să completeze rezerva de stat de păcură. Trebuie să fim gata pentru iarnă, pentru orice scenariu. Aceasta mă face să cred și să fiu optimist că începând cu 1 ianuarie, indiferent de tranzit sau nu prin Ucraina, noi să asigurăm cu gaze populația Republicii Moldova", a spus şeful statului, Igor Dodon. 

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, și directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová, au discutat la Bruxelles despre acordarea ţării noastre a unui credit de urgență pentru a construi rezervoare, unde să fie stocate 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie şi februarie a anului viitor. Ultima ieftinire a gazelor naturale, cu peste 20 la sută, a avut loc în luna martie a anului trecut, în urma unei solicitări în acest sens a fostului Guvern, condus de democratul Pavel Filip. Igor Dodon a calificat însă această decizie a ANRE ca fiind una politică.

Lasă un comentariu