Igor Dodon părăseşte PSRM-ul. Ce se va întâmpla cu partidul

În primul interviu pentru Europa Liberă după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Igor Dodon a dat din nou asigurări că va fi președintele tuturor cetăţenilor, că acordurile cu UE vor rămâne în vigoare, și a precizat că prima vizită o va face la Moscova.

"Eu am o experiență de 11 campanii electorale, pe parcursul ultimilor șapte ani, începând cu anul 2009, mai multe, și parlamentare, și municipale, unde am fost și candidat la funcția de primar. Din toate campaniile electorale de până acum, aceasta a fost una dintre cele mai corecte și cu puține fraude. Da, au fost unele chestii de principiu care nu au fost rezolvate. Noi am bătut clopotele pe parcursul ultimilor ani să fie deschise mai multe secții de votare pentru diasporă. Nu s-a făcut acest lucru. Și atunci când am mers și la Strasbourg, și am vorbit și cu Comisia de la Veneția, am invocat argumentul că nu tuturor cetățenilor li se permite să își exercite dreptul la vot. Dar guvernarea nu a vrut să audă acest lucru. Noi am fost, suntem și vom fi în opoziție față de actuala majoritate parlamentară și față de acest sistem care a fost creat pe parcursul ultimilor ani. Partidul Socialiștilor, fracțiunea parlamentară nu va face coaliții în acest parlament. Și obiectivul rămâne unul foarte clar – alegeri parlamentare anticipate. A propos, la acest subiect, astăzi va avea loc executivul politic, în cadrul căruia va fi examinată cererea mea de refuz a calității de membru al Partidului Socialiștilor, iar vineri va avea loc ședința consiliului republican unde vom examina câteva candidaturi la funcția de președinte al Partidului Socialiștilor.

Și aceasta înseamnă că președintele Dodon nu va mai fi membru de partid și nu poate reprezenta un singur partid sau doar o parte a cetățenilor Republicii Moldova. Președintele trebuie să reprezinte toți cetățenii, și pe cei de stânga, și pe cei de dreapta, și pe cei care au votat pentru oponentul meu politic.

Relaţiile cu Uniunea Europeană rămân intacte şi preşedintele ţării nu are atribuţii să le schimbe. Acordul de Asociere, alte relaţii de parteneriat vor merge în continuare, vor fi în vigoare. Nu are dreptul preşedintele să anuleze acorduri sau să stopeze acorduri. Da, vor fi negocieri bilaterale, trilaterale pentru a schimba situaţia spre bine, de exemplu, pentru a reveni pe piaţa din Federaţia Rusă. Dar toate aceste discuţii şi negocieri vor fi cu toţi partenerii şi din Est, şi din Vest. Dar unele schimbări pot avea loc atunci când sunt de acord cetăţenii şi când este majoritate parlamentară care susţine acest lucru. De aceea, eu pledez pentru păstrarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, ele rămân în vigoare, vom reuşi să restabilim parteneriatul economic, relaţiile cu Federaţia Rusă. Şi, de aceea, prima vizită oficială va fi anume la Moscova, să încercăm să revenim pe piaţa rusă şi să rezolvăm problemele migranţilor. Şi să încercăm să păstrăm un echilibru, inclusiv în ceea ce ţine de geopolitică.

Stimaţi concetăţeni, vă stimez votul dumneavoastră, îl înţeleg, e şi logic într-o democraţie să avem opinii diferite. Dar alegerile s-au finisat, haideţi împreună să ne gândim să facem tot posibilul spre binele şi viitorul ţării noastre, patriei noastre, spre binele şi viitorul copiilor noştri, al dumneavoastră, al tuturor. De aceea, cred că trebuie să coborâm de pe baricade şi să conlucrăm împreună spre binele Republicii Moldova.”, a spus Igor Dodon.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu