Igor Dodon la un an de mandat: Relațiile cu președinția Rusiei sunt excelente

Embed:

În primul an de mandat, la fiecare aproape două luni, preşedintele Igor Dodon a mers în vizită la Vladimir Putin. Acestea sunt unele din statisticile curioase anunţate de şeful statului în conferinţa de bilanţ.

Prin urmare, relaţiile moldo-ruse au primit calificativul excelente. Pe de altă parte, Igor Dodon nu a putut să explice de ce nu a efectuat nicio vizită oficială în ţările vecine, România şi Ucraina.

Şeful statului susţine că preşedinţia se bucură de încrederea populaţiei, însă, principala problemă este că cineva încearcă să-i blocheze activitatea.

"Conflictele instituționale, care au fost generate de majoritatea parlamentară, Guvern, în mare parte de către PD au avut ca scop să încerce să preia controlul asupra instituției prezidențiale", a spus președintele țării, Igor Dodon.

De cealaltă parte, democrații îl contrazic pe Dodon și spun că președintele, de fapt, a uitat că nu mai este lider de partid.

"Președinția s-a plasat pe segmentul politic. Obișnuința domnului Dodon de a fi lider politic l-a încurcat să aibă relații foarte bune cu majoritatea parlamentară. Președintele, conform Constituției, este mediator, nu Guvernul, nu majoritatea parlamentară",a spus președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

Dodon spune că, în 2017, şi Consiliul Suprem de Securitatea, pe care-l conduce, a fost ineficient. Și asta tot pentru că instituția ar fi fost blocată intenţionat.

"Vreau să conchid și să recunosc că activitatea Consiliului Suprem de Securitate este boicotată și blocată de majoritatea parlamentară și Guvern. În această situație, altă soluție decât modificarea componenței CSS nu vom avea", a spus președintele țării, Igor Dodon.

În schimb, Igor Dodon se laudă că relația cu președintele Federației Ruse este excelentă. În ceea ce privește relațiile cu România, Igor Dodon nu a explicat de ce, timp de un an, nu a avut întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis, așa cum a promis după ce a fost ales în funcție.

"Eu am adresat o invitaţie oficială domnului Iohannis. Suntem disponibili, atunci când dumnealui consideră oportun, cred că avem despre ce discuta. Cu plăcere noi suntem gata să îi primim în ospeţie.  Dacă va fi momentul potrivit, vom merge", a spus președintele țării, Igor Dodon. 

Șeful statului se așteaptă ca 2018 să fie un an mai dificil, inclusiv din motiv că ne așteaptă alegeri parlamentare. De asemenea, preşedintele nu a ratat ocazia să se războiască cu NATO şi a promis că va închide recent creatul oficiul al Alianţei la Chişinău. În 2017 Igor Dodon a semnat 464 de decrete și a oferit 237 de distincții.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu