Igor Dodon: Guvernul nu se poate implica în procesul de înstrăinare a liceelor "Orizont" şi nu o va face

Embed:

Guvernul nu se poate implica în procesul de înstrăinare a liceelor "Orizont" şi nu o va face. Declaraţia a fost făcută, marţi, 14 ianuarie, de preşedintele Igor Dodon după şedinţa Consiliului Republican al PSRM, la care a participat.

"Liceele Orizont sunt instituţii private. Nu are statul, guvernul nicio implicare în ceea ce ţine de vânzarea, cumpărarea, transmiterea. Mai mult, din câte cunosc eu, aceste instituţii de învăţământ din Republica Moldova au fost vândute de către foştii proprietari la o companie din România", a spus Dodon. 

Cât priveşte profesorii turci, Dodon a spus că preşedintele Turciei Recep Erdogan a mulţumit guvernării de la Chişinău pentru expulzarea profesorilor turci. 

"Guvernarea de la Chişinău este cea care a asigurat acest proces în toamna anului trecut şi noi ştim cine. Ştim că sunt anumite cauze în judecată, care se ocupă de acest proces", a spus Igor Dodon.

El a mai adăugat că nu a avut nicio implicare în procesul de expulzare a profesorilor turci. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în cadru întrevederii de anul trecut la Ankara cu Igor Dodon, preşedintele Recep Erdogan a declarat că "Turcia aşteaptă ca școlile afiliate la FETO din Moldova să fie predate fundației turce Maarif".

Ulterior, Dodon a fost acuzat că ar fi transmis liceele "Orizont" turcilor, drept răsplată pentru reparaţia Preşedinţiei, efectuată pe bani turceşti.  

În 2018, șapte cetățeni turci angajaţi ai unei reţele de licee private moldo-turce, au fost declaraţi indezirabili şi îndepărtaţi din ţara noastră. Atunci, autoritățile declarau că indivizii erau suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, de spionaj şi de pedofilie. Cinci dintre cetăţenii turci s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a obligat Guvernul de la Chişinău să plătească despăgubiri morale de 125 de mii de euro. Între timp, unul dintre profesorii expulzaţi a fost condamnat în Turcia la şapte ani şi jumătate de închisoare. Toţi şapte se declară nevinovaţi.

 

 

loading...

Lasă un comentariu