Igor Dodon, CRITICAT de lideri ai partidelor politice: Şeful statului nu reprezintă interesele ţării, ci execută cerinţele Moscovei

Embed:

Preşedintele Igor Dodon nu reprezintă interesele ţării, ci execută cerinţele Moscovei. Este părerea mai multor lideri ai partidelor politice şi ai unor organizaţii neguvernamentale, care au comentat declaraţia şefului statului privind autonomia puternică pentru regiunea transnistreană. Aceştia consideră că Dodon promovează în continuarea ideea federalizării.

"Sunt exact aceleaşi principii consacrate în "planul Kozak", federalizare, doar că au redinumit-o din nou. Discuţiile, de câte vedem, se duc, se duc cu Federaţia Rusă. Una dintre garanţiile existenţei acestei coaliţii este anume între ghilimele rezolvarea problemei transnitrene în baza solicitărilor care vin de la Moscova", a menţionat Valeriu Munteanu, preşedintele USB.

"Coaliţia ruso-europenistă, care s-a constituit în iunie deschide căi periculoase pentru soluţii antinaţionale în legătură cu diferendul transnistrean. Fie ca aceste soluţii sau proiect sunt numite "autonomii puternice", totuna ele conţin intenţii de federalizare", a conchis Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL.

De asemenea, conducătorii unor asociaţii obşteşti susţin că planul privind atribuirea unei autonomiei lărgite pentru regiunea transnistreană este ilegal.

"Sunt nişte intenţii foarte periculoase, nişte intenţii care sprijină separatismul din Transnistria, care cad sub incidenţa Codului Penal. Cred că Dodon nu reprezintă interesul cetăţenilor Republicii Moldova. Orice intenţie, orice propunere din partea lui vine să joace împotriva noastră şi pentru interesele Federaţiei Ruse", a explicat Vlad Bileţchi, președintele Asociației "UNIREA-ODIP".

La rândul său, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, consideră că intenţiile anunţate de Igor Dodon trebuie să fie prezentate în detaliu publicului larg.

"Trebuie să fie coordonat cu cetăţenii noştri, nu trebuie într-o problemă atât de importantă pentru o țară să fie luate decizii de către un singur om sau mult mai urât ar fi dacă se va confirma că această decizie este luată în afara Republicii Moldova. Trebuie să înțelegem ce prevede acest proiect şi dacă nu cumva este aceeași federalizare, dar sub altă denumire", a declarat Pavel Filip.

În acelaşi timp, într-o analiză publicată pe site-ul Ukraina.ru, analistul Miroslav Voitenko atenţionează că intenţiile privind atribuirea unei autonomii lărgite pentru regiunea transnistreană reprezintă, de fapt, planul Moscovei de a crea un precedent pentru Ucraina. Mai exact, este vorba despre soluţionarea conflictul din estul ţării vecine.

Recent, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova pledează pentru revenirea la principiile din planul Kozak, când vine vorba despre soluţiile pentru rezolvarea conflictului transnistrean. O nouă versiune a acestui plan a fost promovată recent de liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon.

Federalizarea sau fărâmiţarea ţării a fost una dintre condiţiile puse de către Dodon în timpul negocierilor privind formarea unei coaliţii între PDM - PSRM. Atunci însă şeful statului insista ca sintagma "federalizare" să fie înlocuită "statut special". Planul însă a fost respins de democraţi. Fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, a spus atunci că niciodată nu-şi va vinde ţara şi l-a acuzat pe Dodon de trădare de Patrie.

Prin urmare, PSRM a făcut alianță cu PAS şi PPDA.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu