Igor Dodon consideră că Moldova se află în BLOCAJ POLITIC şi INVITĂ partidele politice la dialog. Când şi unde vor avea loc discuţiile

Embed:

Şeful statului, Igor Dodon, consideră că Republica Moldova se află în blocaj politic şi invită partidele politice la dialog. Asta pentru a forma, cât mai curând, o majoritate parlamentară care să creeze un nou Guvern.

Dodon îi aşteaptă marţi, 26 martie, la Reședința de Stat, pe liderii PSRM, PDM, PAS şi PPDA. Şeful statului vrea să discute separat cu fiecare dintre liderii de partide. La ora 14:00 este aşteptată Zinaida Greceanîi, la ora 15:00 - Vlad Plahotniuc, iar peste o oră - Maia Sandu şi Andrei Năstase. 

"La ziua de astăzi practic avem un blocaj politic post-electoral. Partidele politice care au trecut în Parlament, până la ziua de astăzi nu doresc să discute între ele. S-a creat o situaţie de vid, gol politic al puterii în Republica Moldova. Evident că o astfel de situaţie nu poate să existe prea mult", a menţionat Igor Dodon.

Potrivit Constituției, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul.

"Sau avem o majoritate parlamentară, care, în timpul apropiat, în decurs de câteva săptămâni, se convoacă, alege conducerea Parlamentului, creează sau nu coaliţii sau sincer partidele spun că nu vrem să discutăm cu nimeni, nu avem şanse să alegem o majoritate şi vrem şi să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Să-şi asume fiecare riscurile, responsabilitatea în acest sens", a precizat şeful statului.

Amintim că PDM a invitat de mai multe ori liderii Blocului ACUM la discuţii, însă aceştia au refuzat.

Mai mult, Partidul Democrat a anunţat că este gata să le ofere şi funcţia de prim-ministru celor de ACUM, şi în acest caz invitaţia la discuţii a fost refuzată.

PUBLIKA.MD aminteşte că la prima şedinţă a noului Parlament, trei partide au anunţat că și-au constituit fracţiunile parlamentare. Cea a PSRM, cu 35 de deputaţi, va fi condusă de Zinaida Greceanîi.

Fracțiunea democraților este compusă din 30 de legislatori, iar președinte a fost ales Pavel Filip.

De asemenea, a fost formată și fracțiunea Partidului Șor, condusă de liderul formațiunii, Ilan Șor.

Blocul ACUM este singurul care nu și-a constituit fracțiunea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu