Igor Dodon: Armata este pregătită să intervină în gestionarea situaţiei provocate de coronavirusul de tip nou

Embed:

Armata este pregătită să intervină în gestionarea situaţiei provocate de coronavirusul de tip nou. Totuşi, deocamdată, este suficientă implicarea poliţiei şi a altor instituţii de stat, a declarat preşedintele ţării după întâlnirea săptămânală de la Reşedinţa de Stat cu premierul Ion Chicu şi preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

"Suntem pregătiţi, am vorbit şi cu ministerul Apărării, avem suficiente forţe, capacităţi, suntem gata să implicăm şi armata, dar la această etapă, prin efectivul poliţiei, ministerului Afacerilor Interne, alte servicii, practic situaţia este gestionată", a declarat preşedintele ţării, Igor Dodon.

Potrivit Legii privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, Armata Naţională acordă sprijin Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova în cazurile şi în modul stabilite de legislaţia în vigoare.

Noul ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, a enumerat pentru postul nostru de televiziune câteva dintre acţiunile pe care le poate întreprinde Armata Naţională. 

"Dacă Comisia pentru situaţii excepţionale va decide, noi vom interveni cu suficiente forţe. În primul rând, vom lua la supraveghere locurile strategice, care se află în Republica Moldova, vom participa la măsuri de sprijin în vederea asigurării ordinii publice", a menționat ministrul Apărării, Alexandru Pînzari.

Totodată, Igor Dodon a anunţat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-a oferit sprijin în lupta cu COVID-19. Ajutoare suplimentare vom primi şi din partea Chinei şi Rusiei.

Recent, şeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Moldova, Ruben Atoyan, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că instituţia internaţională este gata să ofere ţării noastre un credit de urgenţă de peste 100 de milioane de dolari pentru implementarea măsurilor de lupta împotriva noului coronavirus. Oficialul a mai menţionat că o cerere oficială în acest sens nu a fost depusă, dar că Guvernul de la Chişinău s-a interesat deja despre posibilitatea solicitării unui sprijin.

De asemenea, şeful statului a declarat că în spitalele din ţară sunt disponibile două mii de locuri şi 500 de ventilatoare pentru respiraţie artificială destinate bolnavilor de COVID-19.

loading...

Lasă un comentariu