Igor Dodon AMENINŢĂ petroliştii: Am putea relua mecanismul când ANRE stabilea preţul plafon la carburanţi

Embed:

Şeful statului, Igor Dodon, nu exclude că s-ar putea reveni la mecanismul când ANRE stabilea preţul plafon la carburanţi. O declaraţie în acest sens a fost făcută, astăzi, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

"Unele preţuri nu au argumente economice, acest lucru trebuie clarificat. Cei cu combustibilul spun ca ei au majorat pentru că s-a majorat accizul, asta e una, dar dacă vedem că preţul la bursă scade, la petrol, atunci... La noi dacă e vorba de majorat, ei repede majorează, dar când trebuie de scăzut ei uită să facă acest lucru. A scăzut preţul la petrol, la bursele internaţionale, ei trebuie să ieftinească. Dacă petroliştii nu înţeleg, atunci trebuie de revenit la mecanismul care a fost până în anul 2018. Până în 2018, ANRE-ul, prin lege stabilea plafonul, acum acest plafon a fost scos. Legea a fost modificată, noi putem să revenim la acea lege şi probabil va fi necesar", a menţionat Igor Dodon.

PUBLIKA.MD aminteşte că, în urma scumpirilor de acum câteva zile, un litru de benzină A 95 a ajuns să coste 19 lei şi 20 de bani pentru un litru, cu 55 de bani mai mult. Motorina s-a scumpit cu 65 de bani şi se vinde cu 17 lei şi cinci bani.

Cea mai mare majorare, de 1 leu şi 20 de bani, este pentru gazul lichefiat. Un litru a ajuns să coste 11 lei şi cinci bani, faţă de 9 lei şi 85 de bani, cât a fost până acum.

Potrivit ultimelor modificări ale legislaţiei, ANRE nu se implică la calcularea preţului la combustibil. Acesta este calculat şi modificat de petrolişti reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu va depăși 10%. 

loading...

Lasă un comentariu