Igor Dodon, acuzat de membrii Partidului Unităţii Naţionale de trădare de patrie şi spălare de bani

Embed:

Preşedintele Igor Dodon este acuzat de membrii Partidului Unităţii Naţionale de trădare de patrie, spălare de bani, luare de mită şi finanţare ilegală a formaţiunii PSRM.

Preşedintele a depus, ieri, un denunţ în acest sens la Procuratura Generală, care are la bază imaginile apărute anterior în presă în care Igor Dodon vorbeşte cu Vlad Plahotniuc despre bani primiţi din Rusia pentru socialişti.

Acestea sunt înregistrăril care au apărut în presă, în luna iunie. Preşedintele PUN, Anatol Şalaru spune că acestea ar fi probe clare a faptului că Dodon primeşte lunar, din Rusia, până la 700 de mii de dolari, pentru întreţinera partidului Socialiştilor. Astfel, potrivt lui Şalaru, Dodon a încălcat patru articole ale Codului Penal:trădare de patrie, luare de mită, spălare de bani şi finanţare ilegală a unui partid politic.

"În opinia mea şi a Partidului Unităţii Naţionale, informaţiile apărute în presă sunt suficiente pentru suspendarea şi anchetarea lui Igor Dodon. Este necesar ca această anchetă, deja întârziată, să demareze cu celeritate, cât mai repede, pentru a nu permite ascunderea urmelor, mai ales a celor care vizează finanţările venite din Rusia", a spus preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru.

Şalaru a mai spus că partidul pe care îl reprezintă a depus denunţul abia acum, la două luni de când au apărut imaginile în presă, deoarece a aşteptat să fie numit un nou procuror general, aşa cum anunţa anterior guvernarea.

" Credem că declanşarea acţiunilor de urmărire penală sau nedeclanşarea lor contra lui Igor Dodon va fi hârtia de turnesol a imparţialităţii şi mult dorite-i depolitizări a Justiţiei. În final, nimeni nu este şi nu trebuie să fie deasupra legii", a spus preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru.

Potrivit procedurii, Procuratura Generală trebuie să decidă într-o lună, dacă va porni sau nu un proces penal. Potrivit serviciului d presă al instituţiei, un alt proces penal pe acest fapt a fost deja deschis în luna iunie, curent, când Procuratura Generală s-a autosesizat după apariţia imaginilor în presă. Investigaţiile continuă, dar alte detalii nu se oferă pentru presă. Am cerut o reacţie de la Preşedinţie. Consultantul principal în comunicare al instituţiei, Carmena Lupei, ne-a spus că nu ştie încă dacă preşedintele Igor Dodon va veni cu o reacţie, iar dacă acest lucru se va întâmpla, comentariul va fi postat pe Facebook. Pentru cauzele penale enumerate de Anatol Şalaru în denunţul său, pedeapsa maximă ajunge la 33 de ani de închisoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu