Igor Dodon, acuzat că a extrădat profesorii turci în schimbul banilor pentru reparaţia Preşedinţiei

Embed:

Igor Dodon a plătit prin extrădarea profesorilor turci pentru donația de şapte milioane de euro pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei, iar mulțumirile recente ale liderului de la Ankara, Recep Erdogan, sunt o dovadă în acest sens. Acuzaţiile grave sunt formulate de vicepreşedintele PAS, Igor Grosu. Şeful statului nu a comentat, deocamdată, declaraţiile lui Grosu.

IGOR GROSU, vicepreşedintele PAS: "Erdogan îi mulţumeşte, apropo, lui Igor Dodon pentru expulzarea profesorilor turci, ceea ce denotă că Dodon a fost implicat în acest proces. Drept recompensă au fost banii pentru reparaţia Preşedinţiei."

La începutul lunii septembrie 2018 au fost expulzaţi cei şapte profesori turci, iar peste o lună a fost inaugurată clădirea Președinției, după ce a fost renovată cu sprijinul financiar al Turciei. La eveniment a participat şi liderul de la Ankara, Recep Erdogan. Preşedintele Dodon a fost acuzat atunci că ar fi acceptat îndepărtarea cetăţenilor turci în schimbul renovării Preşedinţiei. Şeful statului a respins învinuirile.

Igor Grosu spune acum că informaţiile apărute recent în presă despre posibila trecere a liceelor „Orizont” din Republica Moldova în gestiunea autorităţilor turceşti, ar fi, de fapt, o înţelegere mai veche dintre Igor Dodon şi omologul său turc, Recep Erdogan.

IGOR GROSU, vicepreşedintele PAS: "Este încă un preţ pe care Dodon încearcă să-l plătească, probabil, pentru altceva, probabil, iarăşi pentru nişte bani."

Ministrul Educaţiei, Corneliu Popovici, susţine că nu ştie nimic despre un astfel de scenariu.

CORNELIU POPOVICI, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: "Instituţiile din sistemul "Orizont" sunt instituţii private, respectiv, statutul lor nu poate fi schimbat la iniţiativa Ministerului Educaţiei. Statutul se schimbă aici pe loc. Din câte cunosc eu, acționarii majoritari ai acestei reţele se află pe teritoriul României."

Ieri, liderul PL, Dorin Chirtoacă, a declarat că pentru acţiunile sale, Igor Dodon trebuie încătuşat direct de pe aeroport. Şeful statului nu a comentat, deocamdată, declaraţiile. Nici purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Şapte cetățeni turci, angajaţi ai unei reţele de licee private moldo-turce, au fost declaraţi indezirabili şi îndepărtați din ţara noastră acum 2 ani.

Atunci, autoritățile au declarat că aceștia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, de spionaj şi de pedofilie. Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală în acest caz. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie prin care Guvernul a fost obligat să achite prejudicii morale de 125 000 de mii de euro pentru cinci cetăţeni turci care s-au adresat la CEDO. Unul dintre profesorii expulzaţi a fost condamnat în Turcia la şapte ani şi jumătate de închisoare.Toţi şapte se declară nevinovaţi.


loading...

Lasă un comentariu