Igor Dodon a respins repetat candidaturile miniştrilor înaintate de Guvern

Embed:

Președintele Igor Dodon a respins repetat candidaturile propuse de premierul Pavel Filip pentru funcțiile de miniștri. Este vorba despre cinci noi miniştri şi doi vicepremieri. Printre ei se numără nume sonore precum Iurie Leancă, Alexandru Tănase şi Chiril Gaburici.

Șeful statului a scris pe pagina sa de Facebook, că unele dintre persoanelor propuse au dat dovadă de inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism în funcțiile pe care le-au deținut anterior.

Dodon mai crede că Guvernul nu va fi depolitizat în urma numirii noilor miniștri.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele.

Există un precedent când Igor Dodon a refuzat să accepte candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, atunci Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a clarifica situația.

Magistrații au decis că președintele este în incapacitate să-și exercite funcțiile temporar, iar decretul de numire a în funcție a lui Sturza a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu