Igor Dodon a promulgat legea care prevede anularea sistemului mixt de vot

Președintele Igor Dodon a promulgat legea care prevede anularea sistemului mixt de vot și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Anunțul a fost făcut de șeful statului pe rețelele de socializare care a menționat că făcut-o în regim de urgență.

Deși Igor Dodon a fost unul dintre promotorii sistemului mixt de vot, acum susține că este necesar ca să fie anulat potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare a țării noastre.

Legislativul a votat ieri, cu 59 de voturi, în lectură finală anularea sistemului electoral mixt şi au aprobat revenirea la cel proporţional. Modificările la Codul Electoral mai prevăd revenirea la ziua tăcerii dinaintea alegerilor, dar şi anularea obligativităţii prezentării certificatelor de integritate pentru înregistrarea candidaților în alegeri, acestea fiind înlocuite cu declarații pe propria răspundere.   

De asemenea, au fost excluse interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate îşi vor putea exercita dreptul la vot în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor expirate.

Parlamentul a modificat și pragul electoral pentru partide la cinci procente, în loc de șase la sută cum este în prezent, iar pentru blocurile electorale de 7 procente, în loc de opt. Pentru candidaţii independenţi a rămas pragul de doi la sută. 

Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot a fost adoptat, în 2017, de deputaţii PDM şi PSRM. Procedura prevedea că 50 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de popor, în circumscripţii uninominale. Pentru prima dată, sistemul mixt a fost aplicat la alegerile parlamentare din 24 februarie din acest an. Sistemul proporţional de vot, care a fost implementat în ţara noastră până în 2014, prevede alegerea celor 101 parlamentari pe liste de partid.

Lasă un comentariu