Igor Dodon a fost suspendat temporar pentru a treia oară de Curtea Constituțională

Embed:

 

Președintele țării, Igor Dodon, a fost, din nou, suspendat temporar din funcție. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională, după ce șeful statului nu a promulgat legea anti-propagandă. În locul lui, acest document va fi semnat de preşedintele Parlamentului sau de premier. Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, a reiterat necesitatea pedepselor, inclusiv penale, pentru demnitarii care nu respectă Constituția.

"Președintele se află în imposibilitatea temporară pentru considerente subiective, lipsa voinței de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică interimatul funcției pentru exercitarea acestei obligații constituționale", a spus președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru.

Legea antipropagandă a fost adoptată de Parlament la începutul lunii decembrie şi prevede combaterea propagandei străine. Interdicţia se referă doar la programele informative, analitice şi militare și vizează posturile TV retransmise de statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Igor Dodon a refuzat să o promulge, iar deputaţii au revotat-o şi au trimis-o din nou la Preşedinţie. Nici de această dată şeful statului nu a semnat-o, deşi legea îl obligă. Democratul Sergiu Sîrbu a sesizat Curtea Constituţională.

"Voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj constituțional și nu poate anula competențele forului legislativ suprem de a adopta legi", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Preşedinţia nu şi-a trimis niciun reprezentant la şedinţa Curţii Constituţionale. Preşedintele Dodon a scris, pe pagina sa de facebook, la scurt timp după pronunţarea deciziei, că nu va ceda în faţa guvernării și nu va semna legi care contravin intereselor cetățenilor. În mesajul în care argumentează de ce a încălcat prevederile Constituţiei, preşedintele a făcut şi un apel electoral pentru scrutinul parlamentar. Totodată, președinția depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională pin care cere ca legea privind contracararea propagandei străine să fie declarată neconstituțională.

Este pentru a treia oară în ultimele trei luni, când magistraţii Curţii Constituţionale îl suspendă temporar din funcţie pe Igor Dodon. În octombrie, a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie - decretele altor şapte noi membri ai Guvernului.

"Ping-pongul acesta dintre Parlament și președinte devine ridicol. Curtea consideră necesar să reitereze adresa formulată Parlamentului de a reglementa răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărîrilor Curții Constituționale", a spus președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru.

"Sper să fie un ultim precedent, deoarece deja pentru lume este foarte clar că şeful statului nu mai poate să blocheze procesele democratice din RM", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

În prezent, în Parlament, există un proiect de lege care prevede sancţiuni financiare şi închisoare de până la doi ani pentru demnitarii care nu respectă hotărârile Curţii Constituţionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu