Igor Dodon a convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre vânzarea companiei "Avia Invest"

Embed:

Igor Dodon a convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre vânzarea companiei "Avia Invest", care gestionează aeroportul din Chişinău. Şedinţa la care va fi discutată readucerea aerogării în gestiunea statului, va avea loc vineri.

Şeful statului a cerut Ministerului Economiei şi instituţiilor abilitate să pregătească informaţii despre această tranzacţie. Subiectul a fost abordat şi la Guvern de către ministrul de Interne, Andrei Năstase, care a fost apostrofat de premierul Maia Sandu. 

La câteva ore după anunţul făcut de preşedintele Igor Dodon privind convocarea Consiliului Suprem de Securitate, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a decis, la sfârşitul şedinţei de Guvern, să dea citire unei declaraţii despre situaţia de la aeroport. Asta însă a provocat nedumerirea şi nemulţumirea premierului Maia Sandu, care a invocat încălcarea regulamentului de activitate al executivului.

"- Solicit totodată de a crea un grup de lucru la cel mai înalt nivel de stat pentru a indentifica mecanismele de întoarcerea aeroportului în gestiunea statului. - Ştiţi că săptămâna aceasta o să discutăm aceste subiecte la Consiliul Suprem de Securitate. Întrebările pe care le aveţi, acolo veţi putea să obţineţi răspunsurile de toate instituţiile. Ulterior să le facem publice pentru cetăţeni. La şedinţa Guvernului trebuie să respectăm regulamentul. Vă mulţumesc. "

Declaraţia lui Andrei Năstase contravine şi recentelor declaraţii ale ministrului Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, potrivit cărora şansele de a readuce aeroportul în gestiunea statului sunt destul de mici. 95 la sută din acţiunile companiei "Avia Invest" au fost cumpărate de familia Rothschild, prin intermediul companiei "Investments Limited".

Anterior, fiind în opoziţie, actuala guvernare promitea sus şi tare că aeroportul va reveni în gestiunea statului. Investitorii străini au anunţat, printr-un comunicat de presă, că vor face publice datele privind planurile de dezvoltare a aeroportului Chişinău în luna septembrie. Aeroportul a fost concesionat pentru 49 de ani, în noiembrie 2013.

De atunci, compania controlată de Ilan Şor a investit în infrastructura aerogării peste 88 de milioane de euro şi a transferat în bugetul de stat impozite de aproape 600 de mii. Prognozele arată că în 2019 numărul pasagerilor care vor trece prin aeroport într-un singur an va depăşi, în premieră, cifra de trei milioane, după ce în 2018 numărul traversărilor a fost de 2,8 milioane.

Lasă un comentariu