Igor Dodon a anunțat că nu cedează și va insista să fie organizat referendumul

Embed:

Chiar dacă experții Comisiei de la Veneția au dat aviz negativ inițiativei președintelui Republicii Moldova de modificare a Constituției, șeful statului o ţine pe a lui.

Igor Dodon a declarat că referendumul planificat să aibă loc în data de 24 septembrie, prin care vrea mai multe împuterniciri, inclusiv cea de a dizolva Parlamentul, va fi organizat oricum.

"Eu voi insista să aibă loc pentru că este un referendum consultativ. Vom vedea care este opinia și decizia cetățenilor. Eu sunt ferm convins că va fi una pozitivă, după care vom găsi cea mai bună formulă conform practicilor internaționale pentru ca președintele țării să poată să dizolve Parlamentul și să mergem în anticipat.", a comunicat președintele, Igor Dodon.

Igor Dodon s-a referit şi la proiectul privind modificarea sistemului electoral, care presupune trecerea la votul mixt.

"Noi singuri ne decidem destinul și viitorul. Însăși proiectul va fi votat și va fi votat în următoarele săptămâni, pentru că aceasta își dorește poporul Republicii Moldova.", a firmat preşedintele, Igor Dodon.

La sfârșitul lunii martie, şeful statului a inițiat un referendum consultativ pe marginea a patru subiecte.

Este vorba despre extinderea prerogativelor preşedintelui, abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă, introducerea Istoriei Moldovei în şcoli și reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

Vineri, Comisia de la Veneția a anunțat că intenţia lui Igor Dodon de a-şi spori prerogativele este nejustificată, deoarece atribuţiile sale sunt prevăzute expres în Constituţie. Dacă plebiscitul va avea loc, din bugetul de stat vor fi cheltuite 75 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu