Igor Corman: Trebuie să schimbăm lucrurile în țară ca moldovenii să nu plece peste hotare

Președintele Parlamentului, Igor Corman, propune valorificarea experienței reprezentanților diasporei pentru a schimba în bine realitățile din Republica Moldova și a construi împreună viitorul european al țării. Apelul a fost adresat în cadrul Congresului diasporei, ediția a V-a, care se desfășoară la Chișinău, în perioada 1-3 septembrie și reunește peste 145 de cetățeni ai Republicii Moldova din 28 de țări.

Igor Corman a subliniat că implicarea diasporei în procesul decizional din Republica Moldova a început, unii reprezentanții ai diasporei ocupând deja funcții publice. Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că reprezentanții diasporei vor participa și în continuare la elaborarea politicilor publice și chiar vor deveni deputați.

"Trebuie să schimbăm lucrurile în țară ca moldovenii să nu plece peste hotare, ca majoritatea cetățenilor să se simtă confortabil acasă, să aibă locuri de muncă, să aibă un venit asigurat. Astfel se vor crea condițiile ca și alți moldoveni plecați să revină", a menționat Președintele Parlamentului în mesajul adresat diasporei. Igor Corman a subliniat că în realizarea acestui obiectiv este necesară conjugarea eforturilor autorităților și diasporei. Totodată, Igor Corman a dat asigurări că autoritățile depun eforturi pentru a-i ajuta pe conaționalii noștri stabiliți în alte țări.

Președintele Parlamentului a precizat că problemele diasporei se regăsesc constant pe agenda sa și atunci când se află în vizite externe își programează întâlniri cu comunitățile de moldoveni stabiliți în diferite țări. Potrivit Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, al cărei autor este, de a scuti de taxe bunurile moldovenilor care decid să revină definitiv în țară, este un semn de recunoaștere și respect pentru conaționalii noștri deciși să se întoarcă acasă. ”Este inițiativa moldovenilor din Portugalia, eu doar am propus proiectul în Parlament. Trebuie să le arătăm conaționalilor  noștri că țara îi așteaptă cu ușa deschisă. Sper ca în septembrie, la începutul sesiunii de toamnă, să fie votat proiectul de lege în lectura a doua”, a spus Igor Corman.

Pe parcursul celor trei zile în care se va desfășura Congresul, participanții vor discuta despre politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, impactul politicilor elaborate și implementate în Republica Moldova.

La reuniune au mai participat Prim-ministrul Iurie Leancă, deputați, miniștri, reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor publice și ai diasporei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu