Igor Corman spune că referendumurile din Găgăuzia nu pot avea loc: Oamenii de acolo sunt manipulaţi (VIDEO)

Embed:

Referendumurile anunţate în Găgăuzia nu pot avea loc pentru că există o decizie a judecătoriei din Comrat, care le-a declarat ilegale, iar oamenii din regiune sunt manipulaţi de forţe politice. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentuli, Igor Corman, în cadrul unei conferinţe de presă. 

"Urmărim cu multă atenţie ceea ce se întâmplă în autonomia găgăuză. Sigur că aceste evoluţii au un context pronunţat electoral. În aceste evoluţii sunt implicate forţe politice de la Chişinău. Nu doar activişti PCRM sunt foarte activi acolo, ci şi deputaţii comunişti. După ce a dat greş cu revoluţia de catifea, PCRM crede că poate să testeze astfel de lucruri acolo", a declarat Igor Corman.

Totodată, preşedintele Parlamentului a reamintit decizia luată de judecătoria de la Comrat, care a anunţat că referendumurile ce se intenţionează a fi organizate în regiune este ilegal.

"Decizia judecătoriei de la Comrat este clară. Noi suntem în dialog permanent cu factorii de decizie de la Comrat. Avem o bună coordonare şi cred că e important să continuăm dialogul. Există anumite probleme artificale, care sunt speculate. Cetăţenii de acolo sunt manipulaţi de forţe politice în interesul lor. Sunt şi probleme care pot fi soluţinate pe termen scurt şi mediu. Am certitudinea că vom reuşi cu calm şi cu răbdare să găsim astfel de soluţii care vor duce la detensionarea situaţiei", a conchis Corman.

Publika.md aminteşte că, pe 1 decembrie 2013, deputaţii Adunării Populare au aprobat unanim data desfăşurării unui plebiscit în Găgăuzia. 

Alegătorii urmau să-şi exprime opţiunea, fie pledează pentru aderarea la Uniunea Vamală, fie pentru Uniunea Europeană. De asemenea locuitorii autonomiei ar fi trebuit să se exprime şi asupra independenţei autonomiei.

Astfel, Consiliul muncipal Comrat a creat 11 birouri electorale. Aleşii locali din regiune au spus că vor organiza referendumurile, chiar dacă Judecătoria Comrat a declarat ilegală organizarea plebiscitului. 

Ulterior, Procuratura Generală a deschis dosar pentru samavolnicie

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu