Igor Corman s-a întâlnit cu experţii Comisiei de la Veneţia. Despre ce au discutat oficialii

Embed:

Experţii Comisiei de la Veneţia şi-au început, astăzi, vizita de două zile la Chişinău. Aceştia s-au întâlnit cu şeful Legislativului, Igor Corman. Oficialii străini au discutat şi cu deputaţii liberal-democraţi. 

Preşedintele Parlamentului a declarat că un grup de deputaţi au solicitat opinia experţilor europeni într-un şir de chestiuni, cum ar fi reforma Justiţiei, reorganizarea Procuraturii, dar şi trecerea la sistemul electoral mixt.

"Al treilea subiect vizezază Codul Electoral. Am purtat discuţii şi în anii trecuţi cum să facem ca să avem un sistem electoral care să ne permită o relaţie mai bună dintre aleşii poporului şi cetăţeni. Noi am invitat experţii de la Veneţia ca să dicutăm acest aspect şi să vedem experienţa din alte ţări", a menţionat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Secretarul Comisiei de la Veneţia a declarat că, la finele lunii martie, instituţia pe care o reprezintă îşi va expune poziţia în chestiunea modificării Codului Electoral. Oficialul a punctat însă câteva aspecte principiale.

"Scopul reformei este de a aduce reprezentanţii electorali mai aproape de cetăţeni. Şi este unul pozitiv, însă există o mulţime de aspecte care trebuie să fie discutate. Iată unul dintre acestea: dacă este sau nu acum momentul oportun pentru a le pune în aplicare", a declarat secretarul Comisiei de la Veneţia, Rhomas Markert.

Unii aleşi ai poporului nu împărtăşesc ideea de a modifica Codul Electoral.

"Încă nu ne vom pronunţa pro sau contra, dar în declaraţiile prealabile noi am menţionat o atitudine destul de rezervată faţă de acest proiect. Este contraindicat să fie modificată legislaţia electorală într-un an electoral", a subliniat deputatul PLDM Valeriu Streleţ.

Comuniştii sunt categoric împotriva introducerii sistemului electoral mixt. "Asemenea sisteme mixte  creează probleme legate de corupţia din procesul electoral şi nu sânt perfecte", a specificat deputatul PCRM Grigore Petrenco.

Democraţii îşi păstrează, însă, optimismul. "Să nu uităm că toată discuţia aceasta s-a început cu reformarea totală a sistemului prin introducerea uninominalului sută la sută. Avem şi noi o poziţie au şi colegii. Dialogul continuă şi vom vedea care sunt rezultatele", a punctat preşedintele PD, Marian Lupu.

Codul Electoral va putea fi modificat dacă va exista un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneţia, dar şi dacă va avea susţinerea partidelor parlamentare. Astfel, 51 de parlamentari ar putea fi aleşi ca acum, pe liste de partid, iar ceilalţi 50 - nominal. Nu toţi deputaţii susţin modificarea Codului Electoral. Comisia de la Veneţia urmează să mai avizeze şi proiectele ce ţin de reforma sistemului judecătoresc, inclusiv a procuraturii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu