Igor Corman: Biroul Permanent va decide când ratificăm Acordul semnat la Bruxelles

Proiectul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, de Guvern şi transmis de preşedintele Nicolae Timofti a ajuns pentru examinare în comisiile parlamentare. Mâine, Biroul Permanent va decide când va avea loc şedinţa de Parlament în care vom ratifica documentul. Anunţul a fost făcut de preşedintele legislativului, Igor Corman aflat într-o vizită de lucru la Anenii Noi.

Speakerul Parlamentului a discutat cu reprezentanţii mai multor instituţii publice din Anenii Noi, despre beneficiile economice și sociale pe care le vor resimți cetățenii ca rezultat al integrării europene.  

"După ratificarea Acordului de Asociere cu UE localitățile din Republica Moldova vor beneficia de mai multe proiecte de dezvoltare regională prin accesarea fondurilor europene", a menționat Președintele Parlamentului.

"Acordul de Asociere este cel mai important document pe care îl aprobă Republica Moldova după proclamarea independenței și a fost negociat în favoarea țării noastre. UE întinde dezinteresat o mână de sprijin țării noastre", a mai punctat Corman.

Potrivit şefului legislativului, exporturile pe piața UE ar urma să crească cu 16%, în prezent acestea fiind sub 1%. Totodată, documentul prevede perioade de tranziție de până la 10 ani, timp în care autoritățile pot negocia unele prevederi ale Acordului sau introduce taxe vamale pentru produsele importate din UE.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Igor Corman a dat asigurări că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare urmează a fi aprobate proiectele de legi ce se referă la creșterea salariilor unor categorii sociale și a pensiilor, precum și cele ce țin de reforma justiției și a Procuraturi, aprobarea Codului Educației.

Autoritățile din raionul Anenii Noi au solicitat sprijinul Președintelui Parlamentului pentru soluționarea unui șir de probleme locale, precum reparația drumurilor, reabilitarea sistemului de canalizare și termoizolarea spitalului raional, finanțarea de către stat a construcțiilor nefinisate. Totodată, factorii de decizie din teritoriu au propus un șir de modificări legislative în vederea soluționării problemei legate de terenurile agricole neprelucrate, a problemelor din domeniul educației, culturii și sănătății.

În cadrul vizitei în raionul Anenii Noi Președintele Parlamentului a mers și în satul Varnița, unde s-a discutat despre stadiul soluționării unor probleme semnalate în cadrul vizitei anterioare a Speakerului în localitate. Igor Corman a anunțat că locuitorii din Zona de Securitate vor beneficia de o susținere financiară din partea autorităților centrale, proiect care fost aprobat în ședința Guvernului din 28 iunie și urmează a fi examinat în Parlament până la finele sesiunii curente.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu