Igor Corman a mers la Bruxelles, iar Victor Ponta a avut o vizită la Chişinău. Ce alte evenimente politice au marcat săptămâna

Embed:

În această săptămână, preşedintele Legislativului, Igor Corman, a avut întrevederi, la Bruxelles, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu liderii grupurilor politice. Joi şi vineri, premierul României, Victor Ponta, a fost într-o vizită oficială la Chişinău. Sunt doar câteva dintre evenimentele politice importante ale ultimelor zile.

Luni, procurorii au iniţiat o anchetă în cazul tentativei de mituire a deputaţilor din Coaliţia de guvernare. Liderii PD şi PLDM au declarat că autorul acţiunilor este omul de afaceri, Veaceslav Platon. Tot luni, mai mulţi primari democraţi, liberal-democraţi, dar şi comunişti au semnat declaraţii prin care condamnă tentativele de blocare a procesului de integrare europeană. Marţi, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi liderii grupurilor politice au declarat că vor susţine liberalizarea regimului de vize pentru Moldova, în cadrul votului de săptămâna viitoare din Legislativul UE. În aceeaşi zi, deputaţii din Sovietul suprem de la Tiraspol au adoptat o proiect de lege prin care îşin doresc să obţină mai mult control asupra spaţiului aerian al regiunii.

Miercuri, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi Nina Ştanski, şefa departamentului de externe de la Tiraspol, au discutat fără rezultat despre prevederile politicii bugetar-fiscale. Joi, reprezentanţii PD şi cei ai PLDM din Găgăuzia au anunţat că refuză să participe la acţiunile organizate împotriva Chişinăului de başcanul Mihail Formuzal şi reprezentanţii PCRM.

Tot joi, Coaliţia de guvernare a lansat o campanie de informare a cetăţenilor despre procesul de integrare europeană. Iar la sfârşitul săptămânii, o delegaţie de la Bucureşti, în frunte cu premierul Victor Ponta, s-a aflat la Chişinău. În cadrul vizitei, miniştrii de Interne au semnat Acordul de intervenţie a serviciului medical SMURD şi pe teritoriul Moldovei, iar Ministerele Educaţiei au semnat un program de schimb între studenţii din România şi Moldova. Tot în această săptămână, socialişii şi comuniştii şi-au manifestat sprijinul pentru preşedintele de la Kiev. În rezultat, liderii Coaliţiei de guvernare au spus că vor face un demers către instituţiile europene pentru interzicerea lor în Uniunea Europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu