Igor Corman a anunțat ce a câştigat Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE

Embed:

Ceea ce s-a întâmplat pe 27 iunie 2014 la Bruxelles este cu adevărat un eveniment istoric pentru Republica Moldova. Ba mai mult, este cel mai important act semnat de ţara noastră cu un partener extern de la obţinerea independenţei încoace. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, care a fost invitatul emisiunii Fabrika.

Totodată, invitatul serii a explicat că acest eveniment este cea mai bună opţiune care ni se putea întâmpla, iar alegerea parcursului european este cel mai bun drum pe care îl putem alege dacă vrem să fim o ţară normală, dezvoltată, cu un nivel de trai ca în vest sau în ţările Baltice, care au parcurs deja acest drum.

În contextul speculaţiilor care susţin că semnarea acestui acord ar putea să ne strice relaţiile cu Rusia şi ar afecta piaţa economică din Republica Moldova, şeful legislativului susţine că implementarea prevederilor Acordului de Liber Schimb cu UE, va aduce economii de 40 de milioane de euro pentru exportatorii din ţara noastră.

"Exporturile noastre vor creşte cu 16% pe piaţa UE, o piaţă care are o politică foarte clară şi nu presupune riscurile embargourilor la care am tot fost supuşi. Pe lângă toate documentul prevede şi dreptul de a renegocia anumite norme care nu vor funcţiona. Mai avem şi o perioadă de la 3, la 10 ani de tranziţie, după care putem veni cu propuneri de schimbări. Să nu mai pun că avem acces la fonduri europene de milioane de euro de care vor beneficia agricultorii pentru a creşte în competitivitate", a punctat Igor Corman.

Potrivit speakerului, Semnarea Acordului de Asociere este un mare beneficiu şi pentru minorităţile din Republica Moldova, inclusiv pentru locuitorii din Găgăuzia şi Transnistria. Igor Corman a spus că autorităţile de la Chişinău vor continua să întreţină o relaţie bună cu regiunile, iar când viaţa se va îmbunătăţi la centru şi zonele mai sceptice vor opta pentru UE.

"Zidul Berlinului a căzut atunci când cei din est, au văzut că partea din vest are un nivel de trai în plan financiar mai bun. Atunci când implementarea acestor schimbări pentru care luptăm se va materializa în bugetul familiilor din Moldova şi locuitorii din Sud şi de peste Nistru, vor dori să ne urmeze”, a mai punctat Corman.

Pentru a ratifica Acordul de Asociere semnat astăzi la Bruxelles, coaliţia de guvernare are nevoie de 53 de voturi. Igor Corman a spus că este sigur că în urma discuţiilor purtate cu partidele de coaliţie, colegii din opoziţie, dar cu deputaţii independenţi documentul va fi semnat fără probleme.

Pentru implementarea deplină, Republica Moldova are nevoie de ratificarea documentului şi în Parlamentele celor 28 de state membre UE. Primele ţări care vor ratifica documentul la 3 iulie sunt România, Letonia şi Estonia. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu